Als een 9-jarig jongetje in het zuiden van Italie͏̈ in een kuil een naakt geketend leeftijdgenootje ontdekt, breken verwarrende tijden voor hem aan.
Titel
Ik ben niet bang
Auteur
Niccolò Ammaniti
Vertaler
Els Van der Pluijm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Io non ho paura
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, [2017] | Andere uitgaves
206 p.
ISBN
9789048840144 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De roman vertelt de avonturen en de ontgoochelingen van een groep kinderen tijdens de uitzonderlijk hete zomer van 1978. In hun onschuld worden ze geconfronteerd met de slechtheid van de mensen en de meedogenloze hardheid van de wereld van de volwassenen.

Het verhaal speelt zich af in Acqua Traverse, een imaginair dorp ergens in Zuid-Italië. Het dorp bestaat uit een viertal huizen, rond een hoofdstraat gebouwd. De Zuid-Italiaanse mentaliteit vormt de achtergrond: de mensen zijn arm en hebben geen uitzicht op een beter bestaan. Werk is er niet. De eenvoudigste oplossing om geld te verdienen ligt in de ontvoering van een kind van een rijke Noord-Italiaanse industrieel. Het kind, Filippo, is geketend en opgesloten in een put van een barak, waar toch niemand komt. Filippo wordt bij toeval ontdekt door een ander kind, de negenjarige Michele Amitrano, zoon van de ontvoerder.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van het kind. Michele maakt deel uit van een groep jongens die m…Lees verder
Niccolò Ammaniti (Rome 1966) debuteerde in 1994 met de roman 'Branchie' (Kieuwen), in 1996 volgde een verhalenbundel 'Fango' (Modder) en in 1999 de roman 'Ti prendo e ti porto via.' (Ik haal je weg en ik neem je mee). Zijn werk krijgt veel waardering en werd meermalen bekroond. Het is vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Grieks, Russisch en Pools. Plaats van handeling is Acque Traverse, een gehucht van enkele huizen in het diepe zuiden van Italië. Het vertelperspectief is dat van Michele, een jongen van negen uit een arm gezin dat hoopt ooit naar het noorden te kunnen verhuizen. Michele vindt tijdens het spelen bij een verlaten, vrijwel ingestort huis in een diepe kuil een jongen van zijn leeftijd, naakt, geketend, de mond met plakband afgeplakt. Hij lijkt eerst dood, maar blijkt dan tekenen van leven te geven. Michele houdt zijn vondst geheim, maar probeert te helpen met water en voedsel. Parallel aan deze gruwelijke realiteit lopen de fantasieën, dromen en angsten van Michele. Zijn…Lees verder

Over Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (Rome, 25 september 1966) is een Italiaanse schrijver. Ammaniti maakte deel uit van de ‘giovani cannibali’, de ‘jonge kannibalen’, een schrijversgroep van relatief jonge Italiaanse auteurs die een nieuw soort literatuur schreef: ruig, gewelddadig en conventieloos.

Biografie

Kieuwen

Ammaniti's eerste boek Branchie (vertaald als Kieuwen) kwam in 1994 uit. Eigenlijk was Ammaniti bezig af te studeren aan de universiteit van Rome in biologie en moest hij alleen nog zijn scriptie schrijven. Maar de scriptie over vissen werd uiteindelijk een roman over een jongen die voor zijn hobby aquaria bouwt. In 1995 schreef hij Nel nome del figlio op initiatief van zijn vader, Massimo Ammaniti. Het is een verhaal over de problemen van adolescenten. In 1996 volgde Fango, een verzameling verhalen die hem bekendheid gaf bij het grotere publiek. En een jaar later werd van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties