Boek
Nederlands

Bos

Nick Baker (auteur)
+1
Bos
×
Bos Bos
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Verteld wordt hoe je in het bos kunt genieten van allerlei dieren en planten en hoe je ze kunt bekijken en determineren. Met veel tekeningen en foto's in kleur. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Bossen, Natuurbeleving
Titel
Bos
Auteur
Nick Baker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Forests and woodlands
Uitgever
Baarn: Tirion, 2007
72 p. : ill.
Aantekening
Ondertitel op omslag: Een leuke en ontspannende ontdekkingstocht
ISBN
9789052106809
Plaatsingssuggestie
577.2 (SISO) Bos - Heide (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Beide boekjes uit deze reeks zijn bijna identiek wat betreft manier van uitwerken en doelstelling. Het ene richt zich op het bos, het andere op park en tuin. Het opzet is om kinderen een aantal stap-voor-stapexperimentjes te laten uitvoeren, met het oog op het beter leren kennen van de natuur en haar werking. Het gaat niet om huis-tuin-en-keukenwetenschapsexperimentjes, maar om op ontdekking gaan in de natuur vlak bij huis. Onder de experimentjes vind je bv. het meten hoe oud een boom is, zelf een vogelnestje maken, vangen en observeren van verschillende insecten, een regenmeter maken en een flessenval knutselen, een fluitje snijden, boompjes planten en nog veel meer. De boekjes bestaan uit enkele beknopte informatieve tekstjes over verschillende aspecten van de natuur (bv. over de verschillende "lagen" die je in een bos kan onderscheiden) en een reeks uit te voeren experimenten, die in de kantlijnen vergezeld gaan van extra informatie.

Hoewel dit boek best door vlotte lezers u…Lees verder
Boek om kinderen spelenderwijs de natuur in bossen te laten ontdekken, maar geen natuurgids om dieren en planten te determineren. Aan bod komen bomenlaag, struiklaag, kruidenlaag en strooisellaag met daarbinnen allerlei onderwerpen zoals bomen herkennen, verspreiding door zaden, ouderdom van een boom of een bos schatten en allerlei dieren waarnemen (door b.v. schuilhutten maken of vraatsporen bekijken) en nog veel meer. Er worden allerlei tips gegeven hoe een en ander aan te pakken. Met vermelding van enkele determineerboekjes en natuurstudieverenigingen (met websites). In opzet een uitstekend boek voor kinderen van ca. 10-15 jaar. Helaas is het boek (dat in bossen in Devon, UK werd uitgeprobeerd) niet aangepast aan de Nederlandse situatie; de auteur, een bioloog, verzorgt een natuurprogramma voor de BBC-televisie. Zo worden de hazelmuis en grijze eekhoorn (beide niet inlands) herhaaldelijk genoemd. Ook de vertaling laat af en toe wel wat te wensen over. Desondanks aanbevolen.

Suggesties