Een man raakt bevriend met een opstandige puber die op zoek is naar een minnaar voor zijn depressieve moeder.
Titel
About a boy
Auteur
Nick Hornby
Vertaler
Anneke Bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
About a boy
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2015 | Andere uitgaves
270 p.
ISBN
9789046704998 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De jongen waarvan sprake in de titel is Marcus. Hij is 12 en na de scheiding van zijn ouders met zijn moeder, Fiona, vanuit Cambridge naar Londen verhuisd. Marcus is een wereldvreemde jongen. Zijn aanpassing op school in Londen verloopt dan ook, zacht uitgedrukt, moeizaam. Zijn moeder is wat in de hippietijd blijven steken en dat wreekt zich: met zijn rare kapsel, zijn oubollige kledij en zijn totaal gebrek aan kennis van wat cool is, wordt Marcus op school de kop van jut voor zijn medeleerlingen. Elke dag weer is hij het voorwerp van allerlei pesterijtjes.

Ander hoofdpersonage is Will Freeman. Hij is 36 jaar oud. Gewerkt heeft Will nooit. Hij kan comfortabel leven van de royalties die een door zijn vader gecomponeerd kerstliedje opbrengt. Vervelen doet hij zich nooit in zijn gezellige flat in Islington en hij begrijpt niet waarom steeds meer mensen uit zijn vriendenkring zo nodig een gezinnetje moeten stichten. Na een intense en voldoening gevende relatie met een alleenstaande…Lees verder
Een alleenstaande trendgevoelige dertiger, die er niets voor voelt een gezinnetje te stichten zoals zijn vrienden hem aanraden, voelt zich aangetrokken tot alleenstaande moeders, omdat die makkelijk te veroveren zijn, naar hij hoopt. Daarom fingeert hij een tweejarig zoontje en sluit hij zich aan bij een gespreksgroep voor alleenstaande ouders in Noord-Londen. Daar krijgt hij een merkwaardige band met een twaalfjarige jongen die bij zijn alleenstaande, suïcidale moeder woont en op school wordt getreiterd omdat de nieuwste trends op het gebied van popmuziek en kleding aan hem voorbijgaan. Evenals in zijn roman 'High fidelity'* draait het in deze roman van de Engelse auteur om relatieproblemen en popcultuur. De absurde verwikkelingen waarin zijn personages verstrikt raken, wekken keer op keer hilariteit, ook al zijn die verwikkelingen soms nog zo tragisch. Daarmee geeft de auteur een uiterst originele kijk op de existentiële vragen die de moderne mens in de westerse samenleving bezighou…Lees verder

Over Nick Hornby

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Joe Mabel

Nick Hornby (Redhill, Verenigd Koninkrijk, 17 april 1957) is een Engelse schrijver. Hij werkt en woont in Highbury, het noorden van Londen. Zijn werk gaat regelmatig over obsessief, gefrustreerd gedrag van alleenstaande mannen, over het algemeen van mannen en met name over twee van zijn eigen interesses, muziek en sport. Hij maakt geen ludieke karikatuur van deze personages, of dramatiseert hun problemen, maar probeert ze humoristisch naar voren te brengen.

Biografie

Hornby heeft de Maidenhead Grammar School bezocht en studeerde Engels aan het Jesus College in Cambridge. Hornby is leraar geweest, daarna freelance journalist en werd ten slotte schrijver. Hornby maakte voor het eerst naam met Fever Pitch, een boek over zijn levenslange liefde voor de voetbalclub Arsenal. Dit boek en zijn twee eerste romans, High Fidelity en About a Boy, zijn gebaseerd op zijn eigen levenservaring.

In 1999 kreeg Hornby …Lees verder op Wikipedia