Boek
Nederlands

Dijkshoorn kijkt kunst

Nico Dijkshoorn (auteur)
+1
Dijkshoorn kijkt kunst
×
Dijkshoorn kijkt kunst Dijkshoorn kijkt kunst

Dijkshoorn kijkt kunst

Commentaar in de vorm van gedichten, verhaaltjes, brieven en notities bij afbeeldingen van schilderijen uit het Kro͏̈ller-Mu͏̈ller Museum, Otterlo.
Titel
Dijkshoorn kijkt kunst
Auteur
Nico Dijkshoorn
Taal
Nederlands
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014 | Andere uitgaves
141 p. : ill.
ISBN
9789045022352 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het leek ongetwijfeld een leuk idee om Nico Dijkshoorn een eigenzinnige audiogids te laten maken voor het Kröller-Müller Museum, een gids waarin niet de kunstgeschiedenis of de stijlanalyse centraal staan, maar waarin het enkel om de persoonlijke invallen van de auteur gaat, gevat in gedichten, verhaaltjes, of korte beschouwingen. Daarbij gaat het de auteur er vooral om de lezer/luisteraar aan het lachen te brengen of op een nieuwe manier naar de kunstwerken te laten kijken. Het idee werd zo leuk gevonden dat Dijkshoorn er zelfs in Nederlands televisieprogramma De wereld draait door mocht aantreden, waar hij erg scoorde met zijn korte stukjes. In de praktijk valt het allemaal echter een beetje tegen. Sommige stukjes, vooral de ultrakorte gedichtjes, zijn soms grappig, maar de meeste teksten in Dijkshoorn kijkt kunst zijn nogal plat. Het is heel makkelijk om op een schalkse en enigszins onrespectvolle manier naar een kunstwerk te kijken alsof het geen kunst was, dus de ku…Lees verder
De bekende dichter en columnist wilde wel eens de blik van kunstkijkers sturen en stelde voor het Kröller-Müller Museum, Otterlo, een audiorondleiding samen: naast kleurafbeeldingen uit de veelzijdige collectie schreef hij in een parlandostijl korte gedichten, verhaaltjes, brieven en notities die soms enige en meestal maar weinig relatie hebben met de ernaast staande kunstwerken. Die werken zijn hier prachtig gereproduceerd. De teksten uit deze bundel zetten eerder aan tot naar het museum gaan dan tot kijken naar de kunst. Het lezen van deze gezochte bijdragen verveelt wellicht al gauw; de prachtige kunst van Franse impressionisten, kubisten, Van Gogh, Mondriaan enz. verdient een beter commentaar.

Over Nico Dijkshoorn

CC BY 3.0 - Foto van/door Jos van Zetten from Amsterdam, the Netherlands

Nicolaas (Nico) Dijkshoorn (Amsterdam, 15 mei 1960) is een Nederlandse columnist, dichter, schrijver en muzikant. Dijkshoorn begon zich rond de eeuwwisseling te manifesteren als internetjournalist en verwierf nationale bekendheid met zijn wekelijkse optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Als invloeden wijst Dijkshoorn zelf de poëzie van C. Buddingh' en het proza van Johnny van Doorn aan.

Loopbaan

Dijkshoorn studeerde Nederlands en aardrijkskunde aan de lerarenopleiding. Bijna twintig jaar was hij medewerker van de bibliotheek in Amstelveen, tot 2005. Vanaf 1999 timmerde hij aan de weg als internetcolumnist met columns over het televisieprogramma Big Brother die hij onder het pseudoniem Doordevil plaatste in nieuwsgroepen en op het forum van de website FOK!. Na afloop van het dagelijkse programma reageerde hij binnen het uur met een lang actueel stuk. De columns werden zo populair dat Veronica hem uitnodi…Lees verder op Wikipedia