Boek
Nederlands
Speelse tweets over een merkwaardig fictief personage.
Titel
Klaas
Auteur
Nico Dijkshoorn
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
175 p.
Aantekening
Tweets over Klaas van Nico Dijkshoorn
ISBN
9789025441210 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Atlas Contact publiceerde onlangs alvast wat betreft vormgeving en letterzetting een apart boek: Klaas van Nico Dijkshoorn. Bij het pocketformaatboek werd gekozen voor een lettertype dat doet denken aan een ouderwets, bijna versleten typelint dat sommige letters minder scherp weergeeft dan andere. Die suggestie staat haaks op de hedendaagse manier waarop Klaas ontstaan is: het boek verzamelt immers de berichten die auteur Nico Dijkshoorn over hem op Twitter zette. Die tweets staan schijnbaar achteloos over de 175 bladzijden verspreid, nu eens met verschillende bij elkaar, dan weer eenzaam op de pagina.
Op het eerste zicht lijkt het te gaan om een willekeurige verzameling berichten die slechts één ding gemeen hebben: ze handelen over Klaas. Om het boek te kunnen appreciëren, is dan ook een grote mate van acceptatie van het absurde nodig: de wereld van Klaas is er een van spontane invallen en geïmproviseerde acties. Zijn geestelijke vader beschrijft ze systematis…Lees verder
Op het Twitteraccount van 'Klaas Dijkshoorn' plaatste schrijver, columnist en televisiepersoonlijkheid Nico Dijkshoorn meer dan duizend absurdistische tweets waarvan er hier een groot aantal gebundeld is. ‘Klaas drukte met zijn duim op het voorhoofd van een vrouw. Kijken of ze rijp was.’ Het is een van de opmerkelijke gewoontes van deze achternaamloze figuur, die voorts onder meer Donald Duck-lezers in de gracht werpt en bij boeren aanbelt om ze op hun wang te slaan. Het doen en laten van Klaas wordt uit de doeken gedaan in ultrakorte teksten die geregeld eindigen met: ‘Uniek voor die tijd,’ ‘Nu doet iedereen dat,’ en ‘Je wist niet beter.’ Het is niet alleen een grappige bundel, maar ook een die apart vormgegeven is: de teksten lijken geschreven op een schrijfmachine waarvan het lint hier en daar slijtage vertoont. Een uitgave die bij de vele liefhebbers van het werk van Dijkshoorn in de smaak zal vallen. Wisselende lettergrootte.

Over Nico Dijkshoorn

CC BY 3.0 - Foto van/door Jos van Zetten from Amsterdam, the Netherlands

Nicolaas (Nico) Dijkshoorn (Amsterdam, 15 mei 1960) is een Nederlandse columnist, dichter, schrijver en muzikant. Dijkshoorn begon zich rond de eeuwwisseling te manifesteren als internetjournalist en verwierf nationale bekendheid met zijn wekelijkse optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Als invloeden wijst Dijkshoorn zelf de poëzie van C. Buddingh' en het proza van Johnny van Doorn aan.

Loopbaan

Dijkshoorn studeerde Nederlands en aardrijkskunde aan de lerarenopleiding. Bijna twintig jaar was hij medewerker van de bibliotheek in Amstelveen, tot 2005. Vanaf 1999 timmerde hij aan de weg als internetcolumnist met columns over het televisieprogramma Big Brother die hij onder het pseudoniem Doordevil plaatste in nieuwsgroepen en op het forum van de website FOK!. Na afloop van het dagelijkse programma reageerde hij binnen het uur met een lang actueel stuk. De columns werden zo populair dat Veronica hem uitnodi…Lees verder op Wikipedia