Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In zijn nabijheid : roman

Nico Dijkshoorn (auteur)
+1
In zijn nabijheid : roman
×
In zijn nabijheid : roman In zijn nabijheid : roman

In zijn nabijheid : roman

Genre:
Diverse vrouwen (en een enkele man) geven hun kijk op een Bekende Nederlander: een beledigingskunstenaar die met zijn performances shockeert en epateert.
Titel
In zijn nabijheid : roman
Auteur
Nico Dijkshoorn
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014
214 p.
ISBN
9789025442903 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 26 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In zijn nabijheid beschrijft het leven van Wim Beest, een kunstenaar die zich omringd weet door een grote schare van bewonderaars. Net als in eerder werk beschrijft Nico Dijkshoorn het leven van een in wezen fragiel en eenzelvig man, die zijn onzekerheid probeert te maskeren door hoog van de toren te blazen en een wild bestaan te leiden. We lezen over dat leven van Wim, over zijn optredens en zijn liefdes en steeds meer zien we het volkomen isolement waarin Wim zich bevindt. Ook komt weer een ander van de 32 vrouwen (inclusief zijn moeder) aan het woord – vaak leidt de herinnering van de een automatisch naar het verhaal van de volgende. Tussendoor meanderen ook de gedachten van Wims moeder. Zij wordt op een afstand gehouden door haar zoon en ziet zijn stijgende populariteit met verbazing en berusting aan. Het pijnlijkste hoofdstuk van het boek is ongetwijfeld de laatste episode: Wim hoort dat hij kanker heeft en wil zijn laatste levensmaanden laten vastleggen door journalist Vi…Lees verder
Deze nieuwe roman van de televisiepersoonlijkheid wordt verteld vanuit vele personen. Elk hoofdstuk draagt een naam. Vanuit 32 vrouwen (en een enkele man) wordt een Bekende Nederlander – een beledigingskunstenaar die met zijn performances shockeert en epateert en luistert naar de naam Wim Beest – belicht. Ondanks het meervoudig perspectief blijft Wim een raadsel. Vrouwen dringen zich op en rivaliseren om aandacht. Deze roman over roem en destructie is tegelijk een ode aan de moeder (een van de stemmen in het spel van reconstructie) en ook tot op zekere hoogte aan de eenvoud van het dorp van herkomst. De stem van jeugdliefde Vera vertegenwoordigt eveneens een teder geluid en zij staat in contrast met de personages die hun belang uitsluitend ontlenen aan het zich bevinden in de nabijheid van Wim. Deze roman is in uiterst korte zinnen geschreven; schijnbaar naïef vindt de reconstructie voortgang. Een eenvoudige, maar zeker effectieve roman. Normale druk.

Over Nico Dijkshoorn

CC BY 3.0 - Foto van/door Jos van Zetten from Amsterdam, the Netherlands

Nicolaas (Nico) Dijkshoorn (Amsterdam, 15 mei 1960) is een Nederlandse columnist, dichter, schrijver en muzikant. Dijkshoorn begon zich rond de eeuwwisseling te manifesteren als internetjournalist en verwierf nationale bekendheid met zijn wekelijkse optreden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Als invloeden wijst Dijkshoorn zelf de poëzie van C. Buddingh' en het proza van Johnny van Doorn aan.

Loopbaan

Dijkshoorn studeerde Nederlands en aardrijkskunde aan de lerarenopleiding. Bijna twintig jaar was hij medewerker van de bibliotheek in Amstelveen, tot 2005. Vanaf 1999 timmerde hij aan de weg als internetcolumnist met columns over het televisieprogramma Big Brother die hij onder het pseudoniem Doordevil plaatste in nieuwsgroepen en op het forum van de website FOK!. Na afloop van het dagelijkse programma reageerde hij binnen het uur met een lang actueel stuk. De columns werden zo populair dat Veronica hem uitnodi…Lees verder op Wikipedia