Boek
Nederlands

De sprekende slang : een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme

Nico Dros (auteur)

De sprekende slang : een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme

Geschiedenis van het kerkelijke conflict dat ontstond in het dorp Oosterend op Texel naar aanleiding van de veroordeling van ds. Geelkerken door de synode van de Gereformeerde Kerken in 1926.
Titel
De sprekende slang : een kleine geschiedenis van laaglands fundamentalisme
Auteur
Nico Dros
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2010
178 p.
ISBN
9789028241329 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 258.9 (SISO) Kerken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur (historicus en schrijver) biedt een geschiedenis van religie en conflict in het dorp Oosterend op Texel. Hij begint zijn verhaal bij de Reformatie in de zestiende eeuw, maar de kern van zijn boek handelt over het conflict dat in 1926 uitbreekt ten gevolge van de veroordeling van dr. J.G. Geelkerken door de generale synode van de Gereformeerde Kerken. Dit conflict over de uitleg van Genesis 3, bekend als de strijd over 'de sprekende slang', brak ook uit in de Gereformeerde Kerk te Oosterend, waar de later bekende ds. J.J. Buskes stond. De auteur beschrijft dit lokale calvinistische conflict in een brede religieuze context, maar besteedt ook veel aandacht aan de verhalen en verhoudingen in de dorpsgemeenschap. Daardoor is dit boek veel meer dan een beschrijving van de lokale kerkgeschiedenis, maar biedt het inzicht in de plaats en functie van religie in de Nederlandse cultuur. Met eindnoten, een tijdschema en een bronnen- en literatuuroverzicht.

Over Nico Dros

Nico Willem Dros (Harkebuurt op Texel, 7 maart 1956) is een Nederlandse schrijver van verhalen, romans, essays en een historische monografie. Na de studie geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam was hij enige jaren werkzaam in historisch onderzoek voor onder meer het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Vrije Universiteit.

Dros keerde het vak de rug toe om zich meer toe te leggen op het schrijven van fictie. In 2002 richtte hij, samen met de dichter en essayist Arie van den Berg, de Schrijversvakschool Amsterdam op. Hij is een van de docenten op deze opleiding. Dros won in 2007 de Gouden Doerian voor zijn roman Dromen van de bok, nadat het boek in 2006 eerst was genomineerd voor de Vlaamse literatuurprijzen De Diamanten Kogel (het spannendste boek) en in 2007 voor de Saint Amourprijs (beste seksscène). In 2022 werd Willem die Madoc maakte, zijn roman over de dertiende-eeuwse auteur van Van den vos Reynaerde, genomineerd vo…Lees verder op Wikipedia