Boek
Nederlands

Het angstzweet der kolonialen

Nico Dros (auteur)
+1
Het angstzweet der kolonialen
×
Het angstzweet der kolonialen Het angstzweet der kolonialen

Het angstzweet der kolonialen

Negen essays over de koloniale geschiedenis van Java.
Titel
Het angstzweet der kolonialen
Auteur
Nico Dros
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2003
211 p.
ISBN
90-282-4010-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dros (1956), romanschrijver en historicus, bundelt negen, voor een deel eerder verschenen, essays, over de koloniale geschiedenis van Java, waarin het contact tussen Nederlander en Javaan en het (gebrek aan) inzicht van de kolonisator in de 'exotische' en vaak onbegrepen Javaanse cultuur centraal staan. Het zijn aangenaam leesbare, historisch degelijke verhalen (zonder noten, met uitgebreide bibliografie) over diverse, onderwerpen uit geschiedenis en literatuur zoals J.P. Coen, de massamoord op Chinezen in Batavia(1740), de Java-oorlog (1825-1830), het Cultuurstelsel, Kartini, en Multatuli, Couperus en Nieuwenhuys over de Javaanse cultuur. Voor de kenner bevat de bundel, op de 'literaire' essays na, weinig nieuws. Voor een breder publiek opent het boek het zicht op een aantal donkere, vergeten bladzijden uit het koloniale verleden, waarbij een inleidende verantwoording wordt gemist.

Over Nico Dros

Nico Willem Dros (Harkebuurt op Texel, 7 maart 1956) is een Nederlandse schrijver van verhalen, romans, essays en een historische monografie. Na de studie geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam was hij enige jaren werkzaam in historisch onderzoek voor onder meer het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Vrije Universiteit.

Dros keerde het vak de rug toe om zich meer toe te leggen op het schrijven van fictie. In 2002 richtte hij, samen met de dichter en essayist Arie van den Berg, de Schrijversvakschool Amsterdam op. Hij is een van de docenten op deze opleiding. Dros won in 2007 de Gouden Doerian voor zijn roman Dromen van de bok, nadat het boek in 2006 eerst was genomineerd voor de Vlaamse literatuurprijzen De Diamanten Kogel (het spannendste boek) en in 2007 voor de Saint Amourprijs (beste seksscène). In 2022 werd Willem die Madoc maakte, zijn roman over de dertiende-eeuwse auteur van Van den vos Reynaerde, genomineerd vo…Lees verder op Wikipedia