Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Noorderburen

Nico Dros (auteur)
Na de publikatie in 1810 van zijn pamflet tegen de Franse overheersers wordt een Nederlandse aristocraat verbannen naar Texel.
Titel
Noorderburen
Auteur
Nico Dros
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2015 | Andere uitgaves
163 p.
ISBN
9789028260320 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Romandebuut van Nico Dros (Texel, 1956). Inhoud: in het najaar van 1810 publiceert de jonge aristocraat Christiaan Boddaert een pamflet tegen de Franse overheersers. Hij wordt gearresteerd en verbannen naar het gehucht Noorderburen op de kop van Texel. Zijn kennismaking met de plaatselijke vissersbevolking verloopt stroef. Boddaert begint een schooltje voor de jeugd en ontwikkelt plannen om de armoedige samenleving te hervormen. Dit wordt hem met name door de mannen niet in dank afgenomen, vooral als blijkt dat hij een verhouding heeft met een jonge weduwe uit het dorp. Dros geeft een sfeervolle uitbeelding van de levenswijze op dit eiland - met z'n typische folklore (zoals in de beschrijving van het heidens midwinterfeest). Door het functioneel hergebruik van verouderde woorden is een hechte eenheid ontstaan tussen de inhoud van het verhaal en de stijl, die eigentijds is in zijn nauwkeurige soberheid. Een trefzekere roman met een prachtige climax. Vrij kleine druk.

Over Nico Dros

Nico Willem Dros (Harkebuurt op Texel, 7 maart 1956) is een Nederlandse schrijver van verhalen, romans, essays en een historische monografie. Na de studie geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam was hij enige jaren werkzaam in historisch onderzoek voor onder meer het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Vrije Universiteit.

Dros keerde het vak de rug toe om zich meer toe te leggen op het schrijven van fictie. In 2002 richtte hij, samen met de dichter en essayist Arie van den Berg, de Schrijversvakschool Amsterdam op. Hij is een van de docenten op deze opleiding. Dros won in 2007 de Gouden Doerian voor zijn roman Dromen van de bok, nadat het boek in 2006 eerst was genomineerd voor de Vlaamse literatuurprijzen De Diamanten Kogel (het spannendste boek) en in 2007 voor de Saint Amourprijs (beste seksscène). In 2022 werd Willem die Madoc maakte, zijn roman over de dertiende-eeuwse auteur van Van den vos Reynaerde, genomineerd vo…Lees verder op Wikipedia