Boek
Nederlands

De vlieghoed

Nicolette Smabers (auteur), Han Janken (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als muis Nikkie Spits op een dag gepest wordt, ontdekt hij een manier om te vliegen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Pesten
Leesniveau
AVI 5
Titel
De vlieghoed / Colette Li ; tek. van Han Janken
Auteur
Nicolette Smabers
Illustrator
Han Janken
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2002
37 p. : ill.
ISBN
90-276-4623-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De kleine muis Nikkie Spits leidt een wat teruggetrokken leven. Hij speelt nooit buiten en zit het liefst thuis bij het raam te tekenen. Wanneer Nik op een dag geplaagd wordt, zegt hij dat hij kan vliegen. Aanvankelijk is dat natuurlijk bluf, maar later bedenkt hij een manier waardoor hij toch kan zweven. Met de oude vlieghoed van zijn opa op zijn hoofd en daaraan het koord waaraan getrokken moet worden, is hij in staat om te vliegen. Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken die weer verdeeld zijn in tekstblokken. Er zijn diverse, veelal paginagrote, kleurenillustraties opgenomen die het verhaal versterken. Over de muizenfamilie Spits verscheen eerder 'De brief van oom Nejus'* van Nicolette Smabers. Grappig maar ook wat langdradig leesboekje voor beginnende lezers. Op de blauwe omslag van dit deeltje uit de bekende Spetter-serie vliegt de hoofdpersoon door de lucht. Geschikt voor lezers vanaf ca. 7 jaar.

Over Nicolette Smabers

Nicolette Smabers (Den Haag, 4 mei 1948) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie

Smabers woonde en werkte tot haar 21e in Den Haag. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie werkte ze een aantal jaren als lerares Nederlands in Nijmegen. In 1984 vestigde zij zich in Limburg, sinds 2006 woont ze weer in Den Haag.

In 1983 debuteerde ze met de verhalenbundel De Franse tuin. Daarna verschenen achtereenvolgens de raamvertelling Portret van mijn engel, en de novelle Chinezen van glas.

Tussen 1992 en 2004 publiceerde zij voornamelijk voor kinderen, onder meer Willibrord de Haas en de dieren van het Benedenbos en Het kroondomein van Pappenheim. Het educatieve werk verscheen sinds 2001 onder de naam Colette Li.

In 2001 pakte zij de draad van haar werk voor volwassenen weer op met een bundel korte prozaschetsen: Het…Lees verder op Wikipedia