Boek
Nederlands

Dikke vrienden

Nils Smit (auteur), Elisah De Bruycker (illustrator)
De vrienden Das en Eekhoorn zijn de enige dieren in het bos die niet in winterslaap zijn. Ze beleven van alles, maar missen soms hun slapende vriendjes. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Dikke vrienden
Auteur
Nils Smit
Illustrator
Elisah De Bruycker
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
58 p. : ill.
ISBN
9789058386076 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dikke vrienden bundelt dertien verhalen over de belevenissen van Das en Eekhoorn. In het winterse bos hebben ze het rijk voor zich alleen, omdat de meeste andere dieren ofwel een winterslaap houden, ofwel naar het zuiden zijn getrokken. Hun belevenissen zijn alledaagse gebeurtenissen, maar Das en Eekhoorn zijn in wezen kinderen bij wie de verwondering nog niet verdwenen is. De twee zijn heel verschillend: Eekhoorn is een naïeve en vrolijke spring-in-'t-veld die ook heel snel bang wordt, terwijl Das meestal de rust zelve is en eerder werkt volgens de wet der traagheid. Hij komt moeilijk op gang, maar eens hij op gang is kan hij net zo goed de clown uithangen. Hun verschil in temperament maakt dat ze geregeld botsen, maar ze vinden elkaar altijd weer. Hun vriendschap is vaak ontroerend teder, zonder melig te zijn. Die vriendschap en de personages winnen aan nuance naarmate de verhalen vorderen en dat vind ik vaak een verdienste bij dergelijke dierenverhalen. Ze doen mij denken aa…Lees verder
Het is winter. Veel dieren in het bos genieten van hun winterslaap. Alleen de vrienden Das en Eekhoorn zijn nog wakker. De rustige Das wordt af en toe helemaal gestoord van de hyperactieve Eekhoorn. En Eekhoorn doet zijn best om te voorkomen dat Das al te gezapig wordt. Dat leidt af en toe onvermijdelijk tot ruzie, maar ze blijven dikke vrienden totdat de lente komt. De dertien verhaaltjes, symbolisch voor de duur van de winter, zijn eenvoudig, maar niet kinderlijk geschreven, met veel dialoog en taalgrapjes. De kinderlijke logica en lichtfilosofische bespiegelingen doen denken aan Toon Tellegen en de Sesamstraatvrienden Bert en Ernie. Hoe ga je om met emoties, zoals de angst van Eekhoorn, Das die niet tegen zijn verlies kan, heimwee naar de vrienden in winterslaap en vreugde wanneer de lente zich, heel subtiel, aankondigt. De paginavullende, warme kleurenillustraties en speelse tekeningen tussen de teksten door sluiten naadloos aan bij de beschreven sfeer. Somber wanneer Eekhoorn ang…Lees verder

Dikke vrienden

'Dikke vrienden' is een verhalenbundel over Das en Eekhoorn. Je kan de verhalen voorlezen aan kleuters vanaf vijf jaar. Elk verhaaltje is slechts vijf pagina's lang. Das en Eekhoorn verschillen veel van elkaar. Das is rustig terwijl Eekhoorn vol energie zit. Deze verschillen leiden wel eens tot misverstanden maar dan praten ze hier gewoon over tot ze elkaar weer begrijpen.
Het is winter en alle dieren slapen of zijn weggetrokken. Das en Eekhoorn zijn dus op elkaar zijn aangewezen. Wanneer Das een brief schrijft, plaagt Eekhoorn hem zodat hij dit allemal kan opschrijven: hij bijt in z'n staart, stoot z'n vaas om, enz ... Anders zou de brief nogal saai worden. Wanneer ze samen muziek willen maken, speelt Das ernstig viool, terwijl Eekhoorn de tuinslang als toeter gebruikt. Das heeft er genoeg van en gaat buiten wandelen in de sneeuw. Uiteindelijk wordt de muziek van de toeter z'n redding wanneer hij verdwaalt.
De verhaaltjes zijn met veel humor geschreven en geïllustreerd me…Lees verder