Gebrek is een groot woord
Gebrek is een groot woord
Besprekingen
Een bootvrouw aan wal
Personages die verzeild raken in een existentiële zoektocht en zich moeten ontworstelen aan onorthodoxe gezinssituaties: het is duidelijk een thema aan het worden voor de Nederlandse schrijfster Nina Polak. Toch gaat ze zich niet te buiten aan zwaartillend proza. Steeds weer duikt er welkome luchthartigheid op.
In haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan (2014) lazen we over de naweeën voor twee ronddobberende jongvolwassenen van een op de klippen gelopen lesbisch huwelijk. 'Een klassiek familieverhaal over een niet-klassieke familie', zo omschreef Polak het destijds in De Telegraaf.
Het boek leverde haar een prominente plaats op aan de tegenwoordig rijkgevulde tafel met beloftevolle Nederlandse debutanten. Polak wordt sindsdien in één adem genoemd met haar voornaamgenote Niña Weijers.
Ook in haar tweede roman Gebrek is een groot woord is het hoofdpersonage een dolende ziel met een inherente rusteloosheid. En…Lees verder
Spot niet met de albatros
In zeven jaar kan er veel gebeuren, en zelfs worden voltooid, zoals de Bijbel al wist. Het lijkt om die reden niet willekeurig dat de 30-jarige Nynke ('Skip') Nauta na zeven jaar als matroos zeilen over de zeeën weer in het tuinhuis mag verblijven van de bevriende familie Zeno vlakbij het Vondelpark in Amsterdam. Daar kreeg ze destijds onderdak na de dood van haar moeder, haar enige opvoeder. Bovendien werd Skip te zeer door rouw in beslag genomen om haar vriend Borg tot zich toe te laten.
Zeven jaar later kan een goed moment zijn om een en ander opnieuw te wegen. Op het jacht voelde ze zich thuis, maar terug op het vasteland kun je pas ontdekken of dat bodemloze dobberen niet vooral een vlucht is geweest.
Daarover gaat Gebrek is een groot woord, de tweede roman van Nina Polak (1986), die in 2014 ijzersterk debuteerde met We zullen niet te pletter slaan, waarin twee twintigers na een onconventionele jeugd bemerkten dat het…Lees verder
Asiel in het tuinhuisje
Nina Polak bewijst haar talent met een geweldige tweede roman: 'Gebrek is een groot woord'.
Soms wil ik, als ik een mooie voorstelling zie, meedoen: daar staan, in plaats van aan de kant. Iets dergelijks overkwam me bij 'Gebrek is een groot woord', de tweede roman van Nina Polak.
Dat ze een aardig potje kan schrijven bewees ze al met 'We zullen niet te pletter slaan', haar goed ontvangen debuut uit 2014. Maar waar het geheel daar, ondanks het sprankelende proza, nét niet van de grond kwam, neemt ze je in haar tweede roman ook op het niveau van plot, opbouw en thematiek, helemaal mee.
Nynke Nauta, bijnaam Skip, is nergens thuis. Ze schippert tussen drie werelden: die van de zee - Skip zeilt grote jachten voor hun eigenaars van A naar B; die van de gefortuneerde familie Zeno - vader Nicolà is architect, moeder Mascha actrice, zoon Juda briljant maar nu al (hij is 17) ook 'zo veilig, verwend en verveeld dat hij zich van de weeromstuit is gaan interesseren voor waanzin, honger en leegte'; en een wereld in de kleuren van de armoede met 'luifels en d…Lees verder