Boek Nederlands

De kat en de generaal

Nino Haratischwili (auteur), Elly Schippers (vertaler), Jantsje Post (vertaler)

De kat en de generaal

Nino Haratischwili (auteur), Elly Schippers (vertaler), Jantsje Post (vertaler)
Genre:
Een Russische vastgoed-oligarch krijgt in 2016 wroeging over een samen met anderen tijdens de 1e Tsjetsjeense oorlog gepleegde misdaad en besluit een proces voor alle medeplichtigen te organiseren.
Titel
De kat en de generaal
Auteur
Nino Haratischwili
Vertaler
Elly Schippers Jantsje Post
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Katze und der General
Uitgever
Amersfoort: Meridiaan uitgevers, 2019
676 p.
ISBN
9789025453329 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Duits
E-boek: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gerechtigheid voor Noera

De Georgische Nino Haratischwili schreef met De kat en de generaal een waardige opvolger voor haar succesroman Het achtste leven (voor Brilka). Een Rus die in de oorlog betrokken was bij de gewelddadige dood van een Tsjetsjeens meisje, krijgt spijt en gaat terug.

Noera is zeventien en woont in een Tsjetsjeens bergdorp waar gewoonte en traditie nog in ere worden gehouden. Ze weet dat Moesa een oogje op haar heeft, er zelfs van droomt om met haar te trouwen en haar in het maatschappelijke en religieuze keurslijf te dwingen. Alleen is Noera niet het soort meisje dat zich makkelijk laat dwingen, van nature niet, en ook niet dankzij de levenslessen die ze van Natalja krijgt, een Russische die met een Tsjetsjeen was getrouwd en in het dorp als lerares aan de kost komt.

Nee, Noera is niet echt van plan een Tsjetsjeense moeder te worden. Ze droomt ervan Maria te zijn, het glamoureuze en eigengereide hoofdpersonage uit de Mexicaanse soap waar ze zo dol op is. Ze wil weg, weg uit het dorp, en weg van de nakende oorlog waarvoor ook Natalja al op de vlucht is gegaan. Het is immers 1994, het jaar waarin de Russische troepen met harde hand het opstandige Tsjetsjenië weer in het gareel proberen te krijgen.

Twee jaar geleden werd Nino Ha…Lees verder

In de vierde roman van de Duits-Georgische auteur (1983) (internationaal succes ‘Het achtste leven (voor Brilka))’* staat de Russische vastgoed-oligarch Alexander Orlow (‘de generaal’) centraal. Hij is in het Berlijn van 2016 verteerd door schuldgevoel over een in de Eerste Tsjetsjeense oorlog in 1995 (waarin hij van zijn moeder de heldenrol van zijn vader moest voortzetten) samen met kameraden gepleegde marteling, verkrachting en moord op de jonge Tsjetsjeense Noera. Als boetedoening wil hij een proces voor de schuldigen organiseren, maar hoe de anderen te lokken en te veroordelen? Rond dit thrillerelement (met de kubus van Rubik als symbool) verweeft de auteur steeds sterker de perspectieven van haar personages, zoals een journalist die een biografie over hem wil schrijven, zijn eigen dochter (die lang in zijn onschuld blijft geloven) en vooral een oorspronkelijk Georgische actrice (‘de kat’), in meerdere opzichten Noera’s dubbelganger. Bij vlagen boeiend en ontroerend. Het gros der…Lees verder

Terug naar Tsjetsjenië

Ook in de nieuwe roman van Nino Haratischwili gaat het om zware thema's: oorlog, plunderingen en verkrachting.

Veel lof oogstte Nino Haratischwili (Tbilisi, 1984) voor haar familie-epos 'Het achtste leven'. 'Fenomenaal', noemde de Duitse literatuurcriticus Volker Weidermann de roman in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ook in Nederland genoten veel lezers van de twaalfhonderd bladzijdes over zes generaties van een Georgische familie. Trouwlezers kozen 'Het achtste leven' tot het beste boek van 2017.

Voor haar nieuwe roman dook Haratischwili in de geschiedenis van Tsjetsjenië. Ook in 'De kat en de generaal' gaat het om de geschiedenis die doorwerkt in het heden, een geschiedenis die je niet ziet achter de vele hippe bars, het opkomende toerisme, de schijnbare vrolijkheid. De generaal uit de titel is een Russische oligarch. Hij is rijk geworden met de verkoop van staatsbedrijven door het Kremlin en heeft een duister verleden. In 1995, in de Eerste Tsjetsjeense oorlog (een benaming waarbij je beseft hoe weinig wij van het Oosten weten), verkrachtte hij als Russisch soldaat…Lees verder