Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In de val

Norah McClintock (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
De stiefdochter van een politiechef wordt beschuldigd van vernielingen, diefstal en moord op en rond haar school.
Titel
In de val
Auteur
Norah McClintock
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Break and enter
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
224 p.
ISBN
90-448-0141-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Norah McClintock staat elke keer garant voor deskundig opgevoerde spanning rond raadsels en misdaad, gekoppeld aan een overtuigend hoofdpersonage. In de laatste verhalen is dat Chloe met politiecommissaris Levesque als stiefvader. Chloe is pienter, werkt hard voor school en zegt duidelijk waar het op staat. Dat maakt haar in de klas niet bij iedereen geliefd.

Iemand probeert haar hardnekkig verdacht te maken bij de nieuwe, tijdelijke leraar geschiedenis. Er is een spiekbrief, waarvan alleen Chloe ziet dat hij niet door haar gemaakt werd, een platte autoband en wat later een inbraak in de auto van die leraar waardoor belangrijke papieren verdwijnen en onverwachts bij Chloe weer opduiken. Alsof dat nog niet genoeg is, ontdekt Chloe een lijk. De bungalows aan de rand van het meer staan in die tijd van het jaar meestal leeg. Als Chloe daar passeert en een zonnebril op een oprit ziet, wil ze die naar de bungalow brengen. Een openstaande deur en bloedsporen brengen haar bij een lijk…Lees verder
Vijfde boek over Chloe en haar stiefvader, politiechef Levesque. Ze wordt vals beschuldigd van spieken, stelen en vandalisme, en gaat daarom zelf op zoek naar de dader. Eerdere delen hebben tot drie keer toe een Amerikaanse prijs voor jongerenmisdaadromans gewonnen. Vlot geschreven verhaal met een prettige afwisseling van enkelvoudige en samengestelde zinnen. Het woordgebruik is niet te moeilijk en ook de indeling van de pagina’s sluit daarbij aan: ruime marges, veel witruimtes en korte alinea’s binnen overzichtelijke hoofdstukken. Het geheel is dan ook geschikt en herkenbaar voor de oudere jeugd (14+) met als nadeel dat het geheel geschreven is binnen het Amerikaans/Canadese schoolsysteem vanuit de ogen van een goede leerling en daardoor misschien minder aansluit bij de belevingswereld van bijv. de gemiddelde vmbo-puber. Het verhaal op zich is een jeugd-afspiegeling van thrillerseries zoals bijv. die van Kay Scarpetta en Elizabeth George.

Over Norah McClintock

Norah McClintock (Pointe-Claire, 11 maart 1952 - 6 februari 2017) was een Canadees schrijver van kinderboeken.

Werk

Norah McClintock werd in Canada tot de grote misdaadauteurs gerekend. Voor haar boeken won ze vier keer de Arthur Ellis-prijs voor beste misdaadboek voor jeugd. Eigenlijk was ze freelance redacteur, maar ondanks haar werk slaagde ze er in bijna jaarlijks een boek te schrijven.

Bekroningen

  • 1998: Arthur Ellis-prijs voor Het lijk in de kelder
  • 1999: Arthur Ellis-prijs voor Sins of the father
  • 2002: Arthur Ellis-prijs voor Doodsbang
  • 2003: Arthur Ellis-prijs voor Break en Enter

Externe link

  • Website