Bokskampioen Rubin 'Hurricane' Carter wordt onschuldig veroordeeld tot driemaal levenslang. Wanneer een jonge zwarte student Rubin's in de gevangenis geschreven autobiografie leest, zet hij zich samen met zijn voogden in voor Rubins vrijlating
Onderwerp
Boksen, Carter, Rubin
Titel
The hurricane / directed by Norman Jewison ; screenplay by Armyan Bernstein [e.a.]
Regisseur
Norman Jewison
Scenarist
Armyan Bernstein
Naar het werk van
Rubin Carter Sam Chaiton Terry Swinton
Componist
Christopher Young
Acteur
Denzel Washington
Taal
Engels
Uitgever
RCV, 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
1999
Speelduur
ca. 145 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar The 16th round van Rubin Hurricane Carter en Lazarus and The Hurricane van Sam Chaiton en Terry Swinton
EAN
8713045200480

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dvd-videoversie van de Amerikaanse speelfilm van regisseur Norman Jewison De film is gebaseerd op het autobiografische boek 'The sixteenth round' van Robin 'Hurricane' Carter en het boek 'Lazarus and The Hurricane' van Sam Chaiton en Terry Swinton. Denzel Washington speelt de rol van bokskampioen Rubin 'Hurricane' Carter, die onschuldig wordt veroordeeld tot driemaal levenslang. Wanneer een jonge zwarte student Rubins in de gevangenis geschreven autobiografie leest, zet hij zich samen met zijn voogden in voor Rubins vrijlating. Muziek & Beeld (4 augustus 2000) schrijft lovend over de film: 'Norman Jewison concentreert zich meer op de - hier gedramatiseerde - feiten dan op Rubins karakter, waardoor een droge, zakelijke biopic zou kunnen ontstaan. Maar door de sterke, meeslepende plot en Denzel Washingtons (met een Golden Globe beloonde) ontroerende en charismatische vertolking blijf je als kijker moeiteloos geboeid.' Als extra bevat de dvd een documentaire over het tot stand komen van …Lees verder

Over Norman Jewison

CC BY 2.0 - Foto van/door Canadian Film Centre / Mark Sullivan

Norman Frederick Jewison (Toronto, 21 juli 1926) is een Canadees acteur, regisseur en filmproducent.

Levensloop

Norman Jewison werd geboren in Toronto en reisde in de jaren 1950 door het zuiden van de Verenigde Staten, waar hij geschokt was door het open racisme en de ongelijkheid. Door deze ervaring bleef hij de rest van zijn leven begaan met rassenkwesties en discriminatie, hetgeen merkbaar is in een aantal van zijn films, zoals In the Heat of the Night.

Jewison werd meerdere keren genomineerd voor een Oscar als beste regisseur, maar hij won nooit.

Filmografie

  • 1962: 40 Pounds of Trouble
  • 1963: The Thrill of It All
  • 1964: Send Me No Flowers
  • 1965: The Art of Love
  • 1965: The Cincinnati Kid
  • 1966: The Russians Are Coming, the Russians Are Coming
  • 1967: In the Heat of the Nig…Lees verder op Wikipedia

Suggesties