Boek
Nederlands

Opwaaiende zomerjurken : roman

Oek De Jong (auteur)

Opwaaiende zomerjurken : roman

In de reeks:
Drie episodes uit het leven van een eenzelvige jongen die voortdurend bezig is situaties en emoties te analyseren.
Titel
Opwaaiende zomerjurken : roman
Auteur
Oek De Jong
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2000 | Andere uitgaves
348 p.
ISBN
90-417-4014-7

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 40 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oek de Jong beschrijft in drie delen de groei naar volwassenheid van Edo, een archetypisch Hollands joch dat er alles voor doet om iemand te zijn. De lezer maakt kennis met hem tijdens zijn kindertijd. Een belangrijke periode die meer blijkt te zijn dan een zorgeloze tijd. Edo wil vat krijgen op de wereld, maar stuit in zijn strijd niet enkel op zijn omgeving maar ook op zichzelf. Stap voor stap leert hij zijn plaats in die wereld kennen, om uiteindelijk te kunnen aankloppen bij de puberteit.

Vastgekneld tussen een oom en tante die weinig voeling hebben met een 17-jarige, brengt hij wellicht de moeilijkste periode van zijn leven door. Koppig houdt hij vast aan zijn pas verworven filosofie. Een levenshouding waarin hij steun vindt en die hem gaandeweg leidt naar het volwassenenrijk: Amsterdam. De grootstad overspoelt hem met impressies, die hem dwingen zijn filosofie van enkele jaren eerder, opnieuw te bekijken. Edo ontdekt dat hij diegene is die constant verandert en niet de we…Lees verder
Het bekende romandebuut van de Nederlandse schrijver (1952). De drie episodes die beschreven worden hebben nauwelijks een plot en er zijn vrij weinig gebeurtenissen. Ze gaan over één persoon, de opgroeiende jongen Edo Mesch, die constant bezig is situaties en emoties te analyseren en daarin erg destructief te werk gaat, al is dat niet zijn bedoeling. Het boek werd afwisselend in de ik- en hij-vorm geschreven, maar handelt over een en dezelfde persoon. Ook verleden en tegenwoordige tijd werden door elkaar gebruikt: niet willekeurig, maar met een zekere ordening. De verhalen lopen niet geheel chronologisch in elkaar over. Een stijl van schrijven die intrigerend en indringend werkt. Een fascinerende roman. Deeltje uit de reeks 'Rainbow Essentials': goedkope gebonden heruitgaven op pocketformaat van 20e-eeuwse literaire klassieken. Kleine druk, krappe marge.

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek