In november 1939 wordt meubelmaker Georg Elser na zijn mislukte aanslag op Adolf Hitler gevangen genomen. Tijdens het verhoor komt zijn hele verhaal voorafgaand aan de aanslag naar buiten.
Taal
Duits
Uitgever
September Film, 2016
1 blu-ray
Oorspr. opname
2015
Speelduur
110 min.
Aantekening
Duits gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836862854
mooov

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In flashbacks vertelt Oliver Hirschbiegel (Der Untergang) een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Op 8 november 1939 pleegt gewone man en 'lone wolf' George Esler een mislukte aanslag op Hitler: acht minuten nadat Hitler de Bürgerbräukeller in München heeft verlaten, vergezeld van nazikopstukken Goebbels, Heydrich, Hess, Streicher en Himmler, gaat de boel de lucht in. De nazi's krijgen Elser te pakken, martelen hem, maar kunnen niet geloven dat er slechts één man achter schuilgaat. Esler wordt tot 9 april 1945 voor een showproces 'bewaard' in Dachau, waar hij uiteindelijk wordt vermoord. 'Toch slaagt deze seculiere heilige er niet echt in te boeien in de vertolking van Christian Friedel. (...) In zijn wat weke alledaagsheid blijft Georg Elser voor ons net zo’n raadsel als voor de nazi’s. Wat dan rest is een boeiend, vakbekwaam historisch drama met het hart op de juiste plek', schrijft Coen van Zwol (NRC 13-1-'16) en geeft 3 sterren. Ook Bor Beekman (Volkskrant 14-1-'16) geeft 3 st…Lees verder

Over Oliver Hirschbiegel

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Manfred Werner - Tsui

Oliver Hirschbiegel (Hamburg, 29 december 1957) is een Duits filmregisseur. Tot zijn werk behoren films als Das Experiment en het controversiële Der Untergang.

Hirschbiegel studeerde aan de Universiteit van Hamburg. In 1986 regisseerde hij zijn eerste film voor het televisiefilmproject Das! Projekt waarvoor hij ook het manuscript had geschreven. Hij werd een succesvolle televisieregisseur die talrijke episodes van de televisieseries Tatort en van Commissaris Rex regisseerde.

Zijn eerste bioscoopfilm was het goed ontvangen Das Experiment. In 2004 trok hij wereldwijd aandacht met de film Der Untergang, gebaseerd op de laatste dagen van de Duitse nazidictator Adolf Hitler. De film leidde tot een uitvoerig debat in Duitsland over de afbeelding van nazileiders. Deze film leverde Hirschbiegel een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film op.

In 2007 kwam zijn eerste Hollywoodfilm The Invasion uit met rollen voor Nico…Lees verder op Wikipedia

Suggesties