Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De rivier van het bewustzijn

Oliver Sacks (auteur), Otto Biersma (vertaler), Luud Dorresteyn (vertaler)
Essays van de befaamde neuroloog (1933-2015) over uiteenlopende onderwerpen.
Titel
De rivier van het bewustzijn
Auteur
Oliver Sacks
Vertaler
Otto Biersma Luud Dorresteyn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The river of consciousness
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
220 p.
ISBN
9789023454977 (hardback)
Plaatsingssuggestie
415.4 (SISO) Hersenen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De door zijn casestudies beroemde neuroloog Sacks (1933-2015) is in Nederland bekend door een groot aantal bestsellers. Op zijn sterfbed gaf hij aanwijzingen voor dit boek. Het zijn tien essays die deels eerder in de New York Review of Books gepubliceerd zijn. Op zijn eigen erudiete wijze schrijft hij over patiënten, zichzelf en filosofeert hij over allerlei onderwerpen. Onder andere over Darwin met zijn evolutie en botanica, de neurologische achtergrond van Freud, William James, onbewust plagiaat plegen, bijna-doodervaringen, tijdsbesef, creativiteit en geheugen. Sommige essays zijn vrij technisch. Hij refereert aan eerdere boeken, aan andere schrijvers en wetenschappers. Deze postume essays geven goede herinneringen aan eerder werk van hem en zijn een lust om te lezen. Wel soms technisch en geen 'bedlectuur'. Met eindnoten, register en literatuurlijst.

Over Oliver Sacks

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Maria Popova

Oliver Wolf Sacks (Londen, 9 juli 1933 – New York, 30 augustus 2015) was een Brits neuroloog die vooral bekend is om zijn boeken over de menselijke kant van neurologische afwijkingen. Hij was hoogleraar neurologie aan de New York-universiteit en visiting professor aan de Universiteit van Warwick. In Nederland is Oliver Sacks ook bekend om zijn bijdrage aan de VPRO-televisieserie 'Een Schitterend Ongeluk' van Wim Kayzer.

Biografie

Sacks groeide op in een orthodox-joods gezin in Cricklewood, noordwest Londen. Hij was de jongste van vier kinderen van Samuel Sacks en Muriel Elsie Landau. Zijn beide ouders waren arts; zijn moeder was een van de eerste vrouwelijke Britse chirurgen. Hij studeerde medicijnen aan de Universiteit van Oxford en deed zijn assistentschappen aan de Universiteit van Californië - Los Angeles. Daarna vertrok hij in 1960 naar Canada om vervolgens in 1965 naar New York te gaan waar hij een eigen praktijk betr…Lees verder op Wikipedia