Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Eerste liefdes en laatste verhalen

Oliver Sacks (auteur), Luud Dorresteijn (vertaler)

Eerste liefdes en laatste verhalen

Genre:
Essays en reflecties van de Engels-Amerikaanse neuroloog (1933-2015).
Titel
Eerste liefdes en laatste verhalen
Auteur
Oliver Sacks
Vertaler
Luud Dorresteijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Everything in its place
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
302 p.
ISBN
9789403162102 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het hoofd van de hersendokter

Essays. Oliver Sacks was de romancier van de hersenwetenschap. Zijn postume mijmeringen zijn immer relevant en een genot om te lezen.

Wat doe je met een leven waarin je je plaats niet vindt? Dat was een levensgroot vraagstuk voor de gevierde neuroloog en schrijver Oliver Sacks (1933-2015). Olivers kinderjaren waren vol verwondering. Hij was een jongetje uit een Joods doktersgezin, met een hekel aan school maar een honger naar wetenschap: 'Ik was geen goede leerling, maar ik kon wel goed leren.' De kleine Oliver hing rond in de musea, botanische tuinen en bibliotheken van zijn thuisstad Londen. Daar kwam hij diep onder de indruk van het periodiek systeem - de tabel van Mendeljev - met zijn 'eeuwige kosmische orde'. In de verzamelbundel Eerste liefdes en laatste verhalen vertelt Sacks over zijn jeugdheld Humphry Davy, de 'dichter van de scheikunde', die elementen als natrium, kalium en magnesium ontdekte. De overweldigende grootsheid van de natuurwetten zetten de jonge Oliver aan om in Oxford medische wetenschappen te studeren.

Maar als puber werd Sacks' leven ook door minder inspirerende woorden getekend. T…Lees verder

Scherp tot het einde

De tweede bundel met nagelaten werk van neuroloog Oliver Sacks biedt een veelzijdige kijk op zijn leven en werk. Van verhalen over jeugdige passies tot bespiegelingen over wetenschap en maatschappij.

'We waren waterratten', schrijft neuroloog Oliver Sacks in Eerste liefdes en laatste verhalen. Sacks' vader, ooit een zwemkampioen, liet zijn zonen zodra ze een week oud waren los in het water, vertrouwend op hun aangeboren zweminstincten. En met succes. Zwemmen zou voor Sacks, net als voor zijn vader, een dagelijkse passie worden. Het leverde hem zelfs het huis op waar hij twintig jaar zou wonen. Toen hij in de jaren zestig in New York ging wonen, zwom hij geregeld rond City Island, in The Bronx. Halverwege een van die urenlange zwemtochten zag hij op het eiland huisjes die hem wel aanspraken. Hij ging uit het water, zag een rood huisje te koop staan, liet zich, nog nadruipend in zijn zwembroek, rondleiden door de verbaasde eigenaren, liep door naar de plaatselijke makelaar om de koop rond te maken en zwom vervolgens weer verder. Sacks zou het dagelijks zwemmen volhouden tot vlak voordat hij in 2015 op 82-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

Eerste liefdes e…Lees verder

Memoires van de zeer ervaren Engels/Amerikaanse neuroloog dr. Oliver Sacks (1933-2015), die drie soorten essays omvatten. De eerste soort zijn persoonlijke verhalen over zijn jeugd en loopbaan: passie voor zwemmen, musea, bibliotheken, inktvissen en ontroerende laatste gedachten. De tweede soort gaat over de geschiedenis van de wetenschap en de derde soort, het middelpunt van deze publicatie, gaat over neurologische cases. Het gaat daarbij om diagnostische mysteries, over hersenfuncties, seniele dementie, Alzheimer, bipolaire stoornis, schizofrenie. Men maakt met deze nieuwsgierige, groot mensenkenner, door menselijk gedrag gefascineerde Sacks een reis door het brein. In zijn unieke, briljante, opbeurende, goed leesbare korte essays en reflecties worden ook adviezen gegeven om het brein gezond te houden door biofilie (een band met de natuur) en muziek. Misschien is Sacks wel iets te pessimistisch als het gaat om het non-stopgebruik van de sociale media en zijn mening dat we overrompel…Lees verder

Over Oliver Sacks

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Maria Popova

Oliver Wolf Sacks (Londen, 9 juli 1933 – New York, 30 augustus 2015) was een Brits neuroloog die vooral bekend is om zijn boeken over de menselijke kant van neurologische afwijkingen. Hij was hoogleraar neurologie aan de New York-universiteit en visiting professor aan de Universiteit van Warwick. In Nederland is Oliver Sacks ook bekend om zijn bijdrage aan de VPRO-televisieserie 'Een Schitterend Ongeluk' van Wim Kayzer.

Biografie

Sacks groeide op in een orthodox-joods gezin in Cricklewood, noordwest Londen. Hij was de jongste van vier kinderen van Samuel Sacks en Muriel Elsie Landau. Zijn beide ouders waren arts; zijn moeder was een van de eerste vrouwelijke Britse chirurgen. Hij studeerde medicijnen aan de Universiteit van Oxford en deed zijn assistentschappen aan de Universiteit van Californië - Los Angeles. Daarna vertrok hij in 1960 naar Canada om vervolgens in 1965 naar New York te gaan waar hij een eigen praktijk betr…Lees verder op Wikipedia