Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Herinneringen aan mijn chemische jeugd : autobiografie

Oliver Sacks (auteur)

Herinneringen aan mijn chemische jeugd : autobiografie

De befaamde psychiater vertelt over zijn jeugdjaren, toen hij een grote belangstelling koesterde voor chemie en natuurkunde.
Onderwerp
Sacks, Oliver
Titel
Herinneringen aan mijn chemische jeugd : autobiografie
Auteur
Oliver Sacks
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Uncle Tungsten : memories of a chemical boyhood
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2009 | Andere uitgaven
310 p. : ill.
ISBN
9789029084451 (paperback)
Plaatsingssuggestie
606.1 (SISO) Hersenen (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Voor mensen die enige interesse hebben in de werking van metalen, chemicaliën en gassen, is dit een fascinerend boek. Op zeer inventieve wijze komen allerlei scheikundige ontdekkingen aan de orde zoals de elektriciteit en het wolframdraadje in een lamp, de batterij, atomen en ionen, het Bengaals vuur, de fotografie, allerlei krachten van metalen en chemicaliën en honderden andere zaken die wij in onze tijd als vanzelfsprekendheden zien en gebruiken. Dit alles wordt prachtig samengevat en meeslepend verteld in deze autobiografie. De schrijver, een bekende psychiater, raakt tijdens zijn jeugdjaren in de ban van hetgeen met name zijn oom in het laboratorium laat zien. Zijn wereld wordt wat dit betreft steeds breder. Hij zelf experimenteert van jongs af aan. Hij las veel en over de ontdekkingen van anderen en brengt dat bijeen in dit boek. Zowel vanwege het onderwerp als de prettige stijl is dit boek de moeite waard. Kleine druk; met afbeeldingen in zwart-wit.

Over Oliver Sacks

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Maria Popova

Oliver Wolf Sacks (Londen, 9 juli 1933 – New York, 30 augustus 2015) was een Brits neuroloog die vooral bekend is om zijn boeken over de menselijke kant van neurologische afwijkingen. Hij was hoogleraar neurologie aan de New York-universiteit en visiting professor aan de Universiteit van Warwick. In Nederland is Oliver Sacks ook bekend om zijn bijdrage aan de VPRO-televisieserie 'Een Schitterend Ongeluk' van Wim Kayzer.

Biografie

Sacks groeide op in een orthodox-joods gezin in Cricklewood, noordwest Londen. Hij was de jongste van vier kinderen van Samuel Sacks en Muriel Elsie Landau. Zijn beide ouders waren arts; zijn moeder was een van de eerste vrouwelijke Britse chirurgen. Hij studeerde medicijnen aan de Universiteit van Oxford en deed zijn assistentschappen aan de Universiteit van Californië - Los Angeles. Daarna vertrok hij in 1960 naar Canada om vervolgens in 1965 naar New York te gaan waar hij een eigen praktijk betr…Lees verder op Wikipedia