Dvd
Meertalig

Comandante

Oliver Stone (regisseur)
Documentaire over Fidel Castro
Onderwerp
Castro, Fidel
Titel
Comandante / written and dir. by Oliver Stone
Regisseur
Oliver Stone
Taal
Meertalig, Engels, Spaans
Uitgever
Living Colour Entertainment, 2008 | Andere uitgaven
1 dvd-video : kleur en zw/w.
Oorspr. opname
2003
Speelduur
ca. 95 min.
Aantekening
Afwisselend Engels en Spaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717774230770
Plaatsingssuggestie
Cuba 947.6 (SISO) Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Regisseur Oliver Stone (JFK, Platoon) bezocht in februari 2002 Cuba waar hij drie dagen en nachten de 75-jarige Fidel Castro volgde en interviewde. Zo rijdt hij mee in zijn limousine en schuift zelfs aan bij een familiediner. Uit dertig uur gesprekken met de Cubaanse leider werd deze film samengesteld. Tussendoor zijn veel historische zwart-witbeelden verwerkt die een idee geven van het land en zijn geschiedenis. Stone vraagt Castro over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over zijn favoriete sterren (Sophia Loren en Brigitte Bardot), levensfilosofie, liefdesleven, historische gebeurtenissen, het Amerikaans handelsembargo, positie van dissidenten, homoseksuelen etc. Bas Blokker (NRC 16-7-'08): 'Een zo intensief interview (...) met zo'n omstreden leider is onbevredigend zonder een streng weerwoord en dat blijft uit.' Floortje Smit (Volkskrant 17-7-'08): 'Stone stelt lukraak onkritische vragen, slikt de antwoorden voor zoete koek en glimt als Castro hem 'Oliver' noemt. Deze politieke pr…Lees verder

Over Oliver Stone

CC BY 2.0 - Foto van/door Ivan Gonzalez

William Oliver Stone (New York, 15 september 1946) is een Amerikaans filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver. Hij heeft drie keer een Academy Award gewonnen.

Biografie en werk

Oliver Stone werd geboren in New York en is de zoon van een Joodse vader en een Franse moeder. Hoewel hij opgevoed is als anglicaan, bekeerde hij zich later tot het boeddhisme.

Stone was van april 1967 tot november 1968 in dienst bij het Amerikaanse leger en is een veteraan van de Vietnamoorlog. Het is deze periode die vaak als inspiratie zal dienen voor heel wat van zijn films. Zo begon hij zijn carrière als regisseur met een korte film rond de oorlog en later veroverde hij de wereld met Platoon, een film over de oorlog in Vietnam, een onderwerp dat hij in Born on the Fourth of July nogmaals belicht.

In 1987 verscheen de film Wall Street over de Amerikaanse beurs. In 2010 verscheen het vervolg op deze fil…Lees verder op Wikipedia