Het gedramatiseerde levensverhaal van de 37e president van de Verenigde Staten, Richard M. Nixon (1913-1994)
Onderwerp
Nixon, Richard
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Nixon
Regisseur
Oliver Stone
Componist
John Williams 1932- (US I)
Acteur
Anthony Hopkins 1937-
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: RCV, 2000
1 dvd-video
Oorspr. opname
1995
Speelduur
ca. 190 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045200176

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De succesvolle Amerikaanse regisseur Oliver Stone heeft met deze film weer bijzonder veel aandacht getrokken. Net als zijn vorige politieke essay 'JFK' zorgde de film voor de nodige commotie in Amerika. Historici maar met name Nixons dochters verweten Stone een te gekleurd beeld. Stone geeft een gedramatiseerde interpretatie van het leven van de 37e president van de Verenigde Staten, Richard M. Nixon. Hij heeft historische beelden gemengd met nagespeelde documentaire beelden en speelscènes. De titelrol wordt vertolkt door Anthony Hopkins. Verder spelen o.a. mee Joan Allen, Paul Sorvino, James Woods, Powers Boothe. Ed Harris. Volgens de Nederlandse pers heeft Nixon zo zijn minpunten als een complexe materie en psychologie van de koude grond. 'Maar wie zich door Hopkin's talent en Stone's enthousiasme laat meeslepen, krijgt niet eens de tijd om zich dat te realiseren'(Pieter Steinz, NRC). Mark Duursma (Trouw) schrijft: 'Als geen ander weet Stone de kijker te verleiden met zijn virtuoze …Lees verder

Over Oliver Stone

CC BY 2.0 - Foto van/door Ivan Gonzalez

William Oliver Stone (New York, 15 september 1946) is een Amerikaans filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver. Hij heeft drie keer een Academy Award gewonnen.

Biografie en werk

Oliver Stone werd geboren in New York en is de zoon van een Joodse vader en een Franse moeder. Hoewel hij opgevoed is als anglicaan, bekeerde hij zich later tot het boeddhisme.

Stone was van april 1967 tot november 1968 in dienst bij het Amerikaanse leger en is een veteraan van de Vietnamoorlog. Het is deze periode die vaak als inspiratie zal dienen voor heel wat van zijn films. Zo begon hij zijn carrière als regisseur met een korte film rond de oorlog en later veroverde hij de wereld met Platoon, een film over de oorlog in Vietnam, een onderwerp dat hij in Born on the Fourth of July nogmaals belicht.

In 1987 verscheen de film Wall Street over de Amerikaanse beurs. In 2010 verscheen het vervolg op deze fil…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek