Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Beschouwingen over de misbruiken, maar ook de spiritualiteit binnen de Rooms-Katholieke Kerk, in de vorm van gesprekken tussen een kardinaal en een journalist.
Titel
De kardinaal hoopt
Auteur
Olivier Le Gendre
Vertaler
Dimitri De Maesschalck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'espérance du cardinal
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2012
228 p.
ISBN
9789058268716 (paperback)
Plaatsingssuggestie
241 (SISO) Christendom ; Rooms-katholieke kerk (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2010 kwam Biecht van een kardinaal uit in Nederlandse vertaling. Het betrof de weerslag van gesprekken tussen Olivier Le Gendre en ‘een’ kardinaal. De zorgvuldig bewaarde identiteit van deze laatste bleek alvast een ideale trigger te zijn, maar mislukte in zekere zin omdat veel mensen ook na lectuur van het boek voornamelijk over deze trigger bleven spreken. Dat stelde de inhoud van het boek onterecht in de schaduw. Eveneens in 2010 traden Le Gendre en ‘zijn’ kardinaal opnieuw in contact met het oog op een vervolgboek. ‘In contact’ is wel het juiste woord, aangezien de gesprekken verlopen via verschillende kanalen: skype, e-mail, gesprek en aantekeningen. De trigger is gebleven, het risico dat die opnieuw zijn doel voorbijschiet, is kleiner. Vandaag ligt de Nederlandse vertaling voor, die beter is dan de vertaling van het ‘eerste deel’, al blijven er woorden slecht vertaald (‘diocese’ in plaats van ‘bisdom’ bijvoorbeeld).
Le Gendre neemt de draad op van de vorige gespre…Lees verder
Het vervolg op 'Biecht van een kardinaal'* dat de auteur in 2010 publiceerde. Opnieuw lezen we een verslag van de gesprekken tussen de auteur en 'een kardinaal'. De auteur legt het verschil uit tussen 'de kerk van Constantijn' en 'de kerk van Poo', de kerk als machtig instituut tegenover de tederheid van God. Beide gesprekspartners trekken radicaal de kaart van de tederheid van God. De gesprekken worden vlot en aangenaam weergegeven, al valt op dat de auteur erg graag zijn eigen mening wil geven. Dat hij de kardinaal vaak onderbreekt, is soms storend. Toch zorgt het ook voor de nodige dynamiek in het boek. In de eerste helft ligt de nadruk op de schandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Gelukkig blijft het daar niet bij. Het boek krijgt diepgang. De spiritualiteit van het christendom treedt op de voorgrond. Hier krijgt de lezer veel wijsheid mee. Het boek brengt ons nieuwe inzichten en roept op tot hervorming waar nodig. Dit inhoudelijk waardevolle boek had een betere vormgeving ver…Lees verder