Strip
Nederlands

Het geheim van de Traction 22

Olivier Marin (auteur), Émilio Van Der Zuiden (illustrator)
Parijs, 1959. Margot werkt als stagiaire op de redactie van een autotijdschrift. Ze probeert zich dapper te handhaven in dit typische mannenwereldje, maar wordt door haar collega?s niet serieus genomen. Daarom mag ze zich bezighouden met de Zoekertjes. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Citroën Traction Avant, krijgt ze haar felbegeerde opdracht voor een reportage. Deze gaat over de 22
Onderwerp
Auto's
Titel
Het geheim van de Traction 22
Auteur
Olivier Marin
Illustrator
Émilio Van Der Zuiden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le mystère de la Traction 22
Uitgever
's-Hertogenbosch: Silvester, 2009
43 p., [4] p. pl. : ill.
ISBN
9789058854407

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 37 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze strip weet in het grote aanbod te verrassen door onderwerp en stijl. Een verhaal over een auto, en dat in een luimige ouderwetse jarenvijftigsfeer, dat lees je niet elke dag in een nieuwe uitgave. Toch is het voor de eeuwige jongens die graag teruggrijpen naar oud stripwerk van dit genre ook even schrikken: het hoofdpersonage is een vrouw.

Net als bij haar collega's bij een automagazine en voor de tijdgeest ? we schrijven 1959 ? is het dus aanpassen geblazen, maar laten we anders dan eerstgenoemden Margot niet onderschatten. Terwijl ze zwoegt op de kleine advertenties, vinden de macho's van het kantoor het wel leuk om haar voor het themanummer over '25 jaar traction avant van Citroën' op te zadelen met een onmogelijke opdracht. Gelukkig (?) weet zij niet dat het onderwerp van haar reportage, de traction 22, een spookauto is, waarvan slechts enkelen weten of hij nu wel of niet in productie geweest is.

Niet gehinderd door voorkennis gaat Margot er doortastend tegenaa…Lees verder
Autostripverhaal, tekeningen in kleur, teksten in balloons. Op de autosalon van 1934 te Parijs stonden enkele prototypen van de beroemde Citroën Traction met een V8-motor, het type 22. De wagen werd nooit in productie genomen, doch er waren wel circa twintig prototypen gebouwd. Sindsdien maken vele Citroën-liefhebbers jacht op deze modellen. Dit stripalbum is een geromantiseerd verhaal van een stagiaire bij een autotijdschrift, die in 1959 opdracht krijgt hierover een reportage te schrijven. Het verhaal zit leuk in elkaar. Het tekenwerk, behalve van de auto's, is evenwel bedroevend slecht. Achterin een aantal afzonderlijke prenten van andere striptekenaars die, elk in hun eigen stijl, een visie geven op deze auto.