Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Is Europa nog christelijk?

Olivier Roy (auteur)
+1
Is Europa nog christelijk?
×
Is Europa nog christelijk? Is Europa nog christelijk?

Is Europa nog christelijk?

Analyse van de rol van het christendom bij de vormgeving van de Europese identiteit.
Titel
Is Europa nog christelijk?
Auteur
Olivier Roy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'Europe est-elle chrétienne?
Uitgever
Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers, © 2020
158 p.
ISBN
9789043534536 (paperback)
Plaatsingssuggestie
230.3 (SISO) Christendom (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Populisten beroepen zich graag op de christelijke identiteit van Europa in hun strijd met de islam, maar dat heeft doorgaans weinig met het christelijk geloof te maken. Hun waarden staan haaks op die van het christendom en met name die van de Rooms-Katholieke Kerk. Europa valt nauwelijks nog christelijk te noemen, aldus de auteur, een Franse politieke wetenschapper en kenner van de islam. In het publieke domein wordt de rol van religie steeds meer teruggedrongen. Elke maatregel om de islam aan banden te leggen, heeft ook gevolgen voor jodendom en christendom. De auteur pleit voor terugkeer naar de grondslagen van de Europese liberale samenleving, mede gevoed door wat er nog rest van het christelijk erfgoed. Een boek vol prikkelende gedachten over de rol van religie in het hedendaagse Europa. Vooorzien van eindnpten met onder meer literatuurverwijzingen.

Over Olivier Roy

Olivier Roy (La Rochelle, 30 augustus 1949) is een Franse politieke wetenschapper, die zich intensief met de islam heeft beziggehouden.

Leven

Oliver Roy stamt uit een protestantse familie en studeerde filosofie, Perzische taal en cultuur en politieke wetenschappen in Parijs. In 1984 werd hij adviseur van het Franse ministerie van buitenlandse zaken en in 1988 was hij actief voor de Verenigde Naties in Afghanistan en in 1993-1994 werkzaam in Tadzjikistan voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hij was jarenlang verbonden aan het Franse Centre National de la Recherche Scientifique. Hij doceerde aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales en sinds 2008 is hij verbonden aan het European University Institute in Florence.

Roy heeft talrijke boeken geschreven over de islam en over Centraal-Azië, met name Afghanistan. Een van zijn meest opgemerkte thesen is dat het het islamisme als een politiek…Lees verder op Wikipedia