Grote letter
Nederlands

Het museum van de onschuld

Orhan Pamuk (auteur), Margreet Dorleijn (vertaler)
Een jongeman uit de betere kringen in Istanbul wordt verliefd op een arm familielid.
Titel
Het museum van de onschuld
Auteur
Orhan Pamuk
Vertaler
Margreet Dorleijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Masumiyet müzesi
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2010
2 dl.
ISBN
9789046306567 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In zijn eerste roman na de Nobelprijs gaat Pamuk (1952) terug naar de jaren ’70, én naar zijn milieu van herkomst, de betere standen in Istanbul. De verloving van zijn hoofdpersoon met een meisje dat in Parijs gestudeerd heeft, belooft een modelleven. Helaas wordt hij tegelijk verliefd op een zeer willig, jong winkelmeisje. Een ware mannendroom, maar de geliefde voelt zich beledigd door zijn huwelijk en ook zijn echtgenote – ook beledigd: met een winkelmeisje nog wel! – stapt op. Tot dan is het een breed uitgesponnen, nogal zoetelijk liefdesverhaal, met als leidmotief de tegenstelling traditioneel (beschaafd) en modern (vrij). Daarna moet de obsessie het met herinneringen doen. Pamuks vondst is om die te materialiseren: de man bewaart alle dingen die de geliefde heeft aangeraakt, en verzamelt overal ter wereld dingen die erop lijken. Pamuk zal in het echt zo’n museum openen. De roman had een geannoteerde catalogus kunnen zijn en is nu te dik voor zo’n eenvoudig idee.

Over Orhan Pamuk

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ferit Orhan Pamuk (Istanboel, 7 juni 1952) is een Turkse schrijver.

Hij geniet internationaal aanzien als een van de grootste Turkse schrijvers van het moment en van deze eeuw. Belangrijkste thema's in zijn werk zijn de conflicten en de tegenstellingen tussen Oost en West, islam en christendom, traditie en moderniteit. Deze thema's worden behandeld in een schrijfstijl die "een mengsel is van oosterse verteltraditie en stijlelementen van de westerse moderniteit" (bron: Juryrapport Vredesprijs). Zijn boeken zijn vertaald in dertig talen. In 2006 is aan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij is hiermee de eerste Turk die deze prijs ten deel is gevallen.

Sneeuw

De roman Sneeuw (2003; oorspronkelijk Turkse titel: Kar, 2002) wordt algemeen beschouwd als een van Pamuks belangrijkste werken. Het boek speelt zich af in de oostelijke Turkse grensplaats Kars, plaat…Lees verder op Wikipedia