Strip
Nederlands

Jetavana

Osamu Tezuka (auteur)
Titel
Jetavana
Auteur
Osamu Tezuka
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Budda dai hachikangion shoja
Uitgever
Amsterdam: L, 2015 | Andere uitgaves
362 p. : ill., z/w
ISBN
9789024522514 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met dit achtste deel in de mangareeks 'Boeddha' valt het doek over een indrukwekkend epos (meer dan 3000 pagina's) over de roots van het boeddhisme. De acht delen vormen een meesterwerk met een constante kwaliteit, dat zelfs diegenen die niet van manga houden, zal kunnen overtuigen.

Zoals Boeddha in het zevende album (Prins Ajatasattoe, L, 2008) beloofde aan de Kristallen Prins, Viroedhaka, komt hij nu naar Kosala. Daar wordt bij de hoofdstad Savatthi het prachtige klooster Jetavana gebouwd voor hem en zijn volgelingen. De Brahmanen, de hoogste gezaghebbende kaste, smeden echter een complot om Boeddha in een kwaad daglicht te stellen, en hij moet ook nog veel andere moeilijkheden overwinnen. Toch wint Boeddha's boodschap aan succes, en het aantal volgelingen neemt enorm snel toe. Door zijn overtuigingskracht en welsprekendheid slaagt Boeddha erin om de Kristallen Prins tot nieuwe inzichten te brengen en hem te bekeren tot het boeddhisme. Alleen zijn vader, koning Pras…Lees verder
Het achtste en afsluitende deel van de historisch-anekdotische, in zwart-wit getekende, grafische roman over het leven, de ontwikkeling en de verlichting tot Boeddha van Prins Siddhartha in de Japanse mangatekenstijl, een authentieke (semi-)karikaturale striptraditie, waarin naast confronterende scènes ruimte is voor bizarre humor, reflectie en verbeelding van een stel excentrieke figuren, heeft als belangrijkste verhaallijn het lijden van Boeddha aan het leven. Ondanks de kennis dat het aardse leven slechts een overgang is naar een bestaan in het Nirwana, kost het ook hem moeite te onthechten. Het loslaten van zijn volgelingen verloopt tragisch, maar de volheid van de leer van de hemel en de waarheid geven hem de moed over te gaan aan de hand van Brahma. De vormgeving en de inspirerende dialogen vormen een artistiek volmaakte eenheid. Naast de fascinerende verbeelding van de boeddhistische leer verdienen de uitgebalanceerde decors aandacht.

Over Osamu Tezuka

Osamu Tezuka (手塚治虫, Tezuka Osamu, Toyonaka, Osaka, 3 november 1928 – Chiyoda, 9 februari 1989) was een Japans mangaka en animator. Vanaf zijn debuut in 1946 tot zijn overlijden in 1989 bevond hij zich op de voorgrond van de manga-scène in Japan. Omwille van zijn grote hoeveelheid werken, vernieuwende technieken, populariteit en invloed, wordt hij beschouwd als de vader van de manga. Hij wordt vaak de “God van manga” (漫画の神様, Manga no Kami-sama) genoemd.

Jonge jaren

Osamu Tezuka werd geboren in Osaka, maar groeide op in het nabijgelegen stadje Takarazuka. Zijn ouders waren progressief. Zij maakten deel uit van de hogere middenklasse en hadden een grote belangstelling voor kunst. Zijn moeder hield van drama en zijn vader van film. Als kind tekende Tezuka veel. Toen al toonde hij een opmerkelijk talent.

Tijdens zijn jeugd was hij getuige van de militarisering en de steeds belangrijker wordende rol van propagan…Lees verder op Wikipedia