Boek
Nederlands

Meester van de zwarte molen (Krabat)

+1
Meester van de zwarte molen (Krabat)
×
Meester van de zwarte molen (Krabat) Meester van de zwarte molen (Krabat)

Meester van de zwarte molen (Krabat)

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als twaalfde leerling belandt Krabat (14) op een molen. Het blijkt een leerschool van zwarte kunst. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Meester van de zwarte molen (Krabat)
Auteur
Otfried Preussler
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1980
216 p.
ISBN
90-6069-128-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een beklemmend verhaal over de tovenaarsleerling Krabat (14) die in de macht van een molenaar raakt, samen met elf andere jongens. Wijzer, steeds meer ervaren in de zwarte kunst en geschokt door de gruwelijke consequenties van de duistere praktijken van de meester, probeert Krabat de Meester te verslaan. Een sfeervol, fascinerend verhaal, gebaseerd op Slavische volksverhalen en motieven. Het verhaal bestaat uit drie delen met elk een aantal vrij korte hoofdstukken. De overzichtelijke bladspiegel en de onderverdeling in zo veel hoofdstukken maken het prettig leesbaar. Het hoopvolle verhaal heeft een tijdloos thema: de strijd tussen goed en kwaad, waarbij het kwaad de macht bezit. Het appelleert aan het beste in ieder mens zonder valse sentimenten. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Otfried Preussler

Otfried Preußler (Reichenberg, Tsjechoslowakije, 20 oktober 1923 – Prien am Chiemsee, 18 februari 2013) was een Duitse kinderboekenschrijver. Zijn bekendste boek in België en Nederland is Meester van de zwarte molen (oorspronkelijke titel: Krabat). Voor dit boek kreeg hij in 1973 de Zilveren Griffel.

Biografie

Preußler werd op 20 oktober 1923 geboren in het toen Duitstalige Reichenberg in Bohemen (tegenwoordig Tsjechië). Na zijn eindexamen moest hij in 1942 dienen aan het oostfront, waar hij in 1944 door soldaten van het Rode Leger gevangen werd genomen en als krijgsgevangene naar de Sovjet-Unie overgebracht. Hier leerde hij de Russische volksverhalen goed kennen, die hij later verwerkte in zijn boeken. In juni 1949 kwam hij vrij. Datzelfde jaar trouwde hij met Annelies Kind. Vanaf 1953 werkte hij als leraar op een school in Rosenheim. In 1970 gaf hij het leraarschap op om zich volledig aan het schrijven van kinder…Lees verder op Wikipedia