Onderwerp
Femme fatale
Taal
Engels
Uitgever
Green cow, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
1954
Speelduur
102 min.
EAN
5410504071720

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Over Otto Preminger

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Allan warren

Otto Ludwig Preminger (Wiznitz, 5 december 1905 – New York, 23 april 1986) was een Oostenrijks-Amerikaans filmregisseur, producer en acteur. Hij werd bekend met gestileerde misdaadfilms zoals Laura (1944) en Fallen Angel (1945) en maakte meer dan 50 lange speelfilms.

Biografie

De Joodse Otto Preminger werkte voor de Oostenrijkse theaterdirecteur Max Reinhardt. Door de nazidreiging vluchtte hij in 1935 naar de Verenigde Staten. Hier werkte hij bij 20th Century Fox als acteur en regisseur. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij een bekend filmregisseur, die films maakte als Laura (1944), Anatomy of a Murder (1959), Angel Face (1952) en Saint Joan (1957).

Filmografie

  • 1931: Die große Liebe
  • 1936: Under Your Spell
  • 1937: Danger: Love at Work
  • 1938: Kidnapped
  • 1943: Margin for Error…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek