Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ik zag een man

Owen Sheers (auteur), Inge De Heer (vertaler)
Een man, rouwend om zijn omgekomen vrouw, maakt een ernstige morele fout.
Titel
Ik zag een man
Auteur
Owen Sheers
Vertaler
Inge De Heer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I saw a man
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015
310 p.
ISBN
9789026329487 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De levens van anderen

In Ik zag een man, de derde roman van Owen Sheers, heeft een ongeval met een Amerikaanse drone in Pakistan verstrekkende gevolgen.

Op een zaterdagmiddag komt Michael Turner zijn schroevendraaier halen bij de buren, die in een villa met uitzicht op Hampstead Heath in Londen wonen. Het is stil in huis, de hitte is verlammend. Turner, die bevriend is met zijn buren, vindt het verdacht dat de deur openstaat. Dat is niets voor de Nelsons. Bezorgd begint hij een ronde te maken van het huis.

Naar dit moment in de zomer van 2008 keert Owen Sheers steeds terug in Ik zag een man. Halverwege de roman krijgen we te horen wat er aan de hand is en vanaf dan ontwikkelt dit strak gecomponeerde boek zich als een thriller, zonder dat dat de bedachtzame toon aantast.

Michael Turner is een rouwende weduwnaar wanneer hij zijn intrek neemt in het flatgebouw dat grenst aan het huis van Josh en Samantha Nelson en hun dochters Rachel en Lucy. Turners echtgenote Caroline, een journaliste die meereisde met een Pakistaanse terreurverdachte, kwam om bij een droneaanval. Een tragisch ongeluk, zeggen de Amerikanen.

Het lev…Lees verder

Journalist/schrijver Michael Turner verliest zijn vrouw, verslaggeefster, door een Amerikaanse drone-aanval in Pakistan. Hij krijgt later een brief van de gevechtspiloot die haar dood op zijn geweten heeft. In zijn nieuwe woonplaats Londen maakt de nog in een rouwproces verkerende Michael kennis met Josh en Samantha Nelson en hun twee dochtertjes. Hij wordt hun huisvriend. Hij raakt bij toeval verzeild in het huis van de Nelsons als Josh en Samantha er niet zijn. En dan, nadat hij de schim van zijn vrouw op de trap meent zien, is hij getuige van een dodelijke valpartij, waar hij van wegloopt. De gevolgen zijn rampzalig voor de vriendschap. Michael en Josh worstelen met waarheid en schuld en weten dat alles rond de valpartij toch uitkomt. Een subtiel verhaal over een man die, rouwend om zijn omgekomen vrouw, een ernstige morele fout maakt.