Boek
Meertalig

Honderd liefdessonnetten

Pablo Neruda (auteur), Catharina Blauwendraad (vertaler)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt een heldhaftige kapitein zijn schip door een aantal moeilijke escorte-opdrachten.
Onderwerp
Liefde
Titel
Honderd liefdessonnetten
Auteur
Pablo Neruda
Vertaler
Catharina Blauwendraad
Taal
Meertalig, Nederlands, Spaans
Oorspr. titel
Cien sonetos de amor
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013 | Andere uitgaves
212 p.
Aantekening
Gedichten in het Nederlands en het Spaans
ISBN
9789044618228 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2004 is het honderd jaar geleden dat de bekendste Chileense dichter Pablo Nederuda geboren werd. Naar aanleiding van dat eeuwfeest verschijnen zijn Honderd liefdessonnetten nu voor het eerst integraal in Nederlandse vertaling. Het is Willy Spillebeen, die al eerder de Canto General en de beroemde Twintig gedichten van deze Nobelprijswinnaar vertaalde, die voor de mooie vertaling zorgde en die tevens een zeer boeiende uitleiding schreef waarin hij het werk accuraat kadert.

Neruda schreef deze honderd liefdessonnetten allemaal voor zijn derde vrouw, Matilde Urrita. Het zijn stuk voor stuk liefdesverklaringen van de zuiverste soort. In deze bundel is niets te merken van de politiek geëngageerde dichter, hier is een volbloed romanticus aan het woord. Bijzonder daarbij is dat Neruda zich hier consequent aan de sonnetvorm houdt. De opmerking in de inleiding dat deze sonnetten hem "veel moeite en droefheid gekost" hebben, moet dan ook in die zin begrepen worden…Lees verder
Pablo Neruda (1904-1973) is voor velen dé dichter van Latijns-Amerika. Zijn bekende werk is het vuistdikke 'Canto general', een geschiedenis van Latijns-Amerika in dichtvorm die ondubbelzinnig is gekleurd door zijn communistische overtuigingen. Neruda schreef ook veel liefdespoëzie, waaronder deze honderd liefdessonnetten. De grote inspiratiebron voor deze bundel is Mathilde Urrutia, de vrouw die hij in 1946 in Berlijn leerde kennen en met wie hij pas in 1966 officieel kon trouwen. Na vele omzwervingen over de hele wereld en een bewogen liefdesleven (waaronder een huwelijk met een Nederlandse vrouw) hervond Neruda zijn wortels in Matilde Urrutia, die net als hij afkomstig was uit het diepe zuiden van Chili. Het kan dus bijna niet anders of deze sonnetten gaan niet alleen over de liefde voor een vrouw, maar ook over de liefde voor een land. Neruda dicht daarover zoals we dat van hem gewend zijn: met grote woorden. Zijn taal is plastisch en royaal voor wie ervan houdt, maar neigt naar h…Lees verder

Over Pablo Neruda

Pablo Neruda (Parral, 12 juli 1904 – Santiago, 23 september 1973) was een Chileens dichter en Nobelprijswinnaar.

Biografie

Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.

Op zijn dertiende stuurde Neruda een aantal van zijn gedichten naar de lokale krant, La MañanaLees verder op Wikipedia