Boek
Nederlands

Ode aan een ster

Pablo Neruda (auteur), Elena Odriozola (illustrator), Bart Vonck (vertaler)
Een man (ik-figuur) vangt een ster uit de hemel en verstopt die thuis. Maar een ster straalt voor iedereen. Prentenboek naar een poëtische tekst van Pablo Neruda, met sobere, zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Ode aan een ster
Auteur
Pablo Neruda
Illustrator
Elena Odriozola
Vertaler
Bart Vonck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Oda a una estrella
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[24] p. : ill.
ISBN
9789058389107 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhalend gedicht annex sprookje van de bekende Chileense dichter Pablo Neruda (1904-1973) is middels illustraties omgetoverd tot dit prentenboek. In de niet-rijmende tekst pakt een man (ik-figuur) in het holst van de nacht en staande op een wolkenkrabber een ster uit het firmament. Hij wil de ster bezitten en zelf stralen, maar het tegendeel gebeurt. De man voelt zich somber, krachteloos en futloos, terwijl de mensen op straat verwonderd kijken naar het felle licht dat door het raam straalt en via de schoorsteen naar buiten fonkelt. Ten slotte pakt de man de ster in en brengt haar naar de natuur door haar liefdevol in een rivier terug te zetten. De illustraties zijn sober, mede door het kleurgebruik (vooral aarde- en pasteltinten), de kubistische gebouwen en gestileerde vormen. Vooral de eenzaamheid van de ik-figuur is goed getroffen. De illustratrice gebruikt diverse materialen en tekentechnieken. Poëtisch prentenboek met diepgang waarbij de ster metaforisch is voor materiële, …Lees verder

Ode aan een ster

Pablo Neruda, Nobelprijswinnaar literatuur in 1971, was de grootste dichter die Chili ooit heeft gekend. Zijn meesterwerk, 'Canto general', is een epische dichtbundel over de geschiedenis van Zuid-Amerika.
Dat zijn werk ook vandaag de dag meer dan lezenswaardig blijft, blijkt onder meer uit het prachtige ‘Ode aan een ster’, een verhalend gedicht dat nu in prentenboekvorm op de wereld wordt losgelaten. Het boek vertelt over een man die een ster vangt op een wolkenkrabber en ze mee naar zijn huis neemt. De ster straalt daar echter zoveel licht uit, dat de mensen op straat verwonderd omhoog kijken. De man zelf wordt hoe langer hoe bedrukter, verliest zijn energie en zijn interesse in de dingen. Tenslotte beslist hij om de ster naar buiten te smokkelen en ze te laten meedrijven met de rivier, alwaar ze wegdrijft als een vis.
De ster in dit gedicht staat uiteraard symbool voor veel meer dan een ster. Ze kan staan voor schoonheid, kunst, vrijheid, creativiteit ... al die zaken d…Lees verder

Over Pablo Neruda

Pablo Neruda (Parral, 12 juli 1904 – Santiago, 23 september 1973) was een Chileens dichter en Nobelprijswinnaar.

Biografie

Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.

Op zijn dertiende stuurde Neruda een aantal van zijn gedichten naar de lokale krant, La Mañana<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties