Boek
Meertalig

Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied

Pablo Neruda (auteur), Joep A Campo (vertaler)

Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied

Onderwerp
Liefde
Titel
Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied
Auteur
Pablo Neruda
Vertaler
Joep A Campo
Taal
Meertalig, Nederlands, Spaans
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Veinte poemas de amor y una cancion desesperada
Uitgever
Rotterdam: ArtScape, 2016 | Andere uitgaves
[108] p. : ill.
ISBN
9789077232088 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Pablo Neruda is de wereldberoemde Chileense dichter die in 1971 de Nobelprijs voor literatuur kreeg toegekend. Hij debuteerde een kleine vijftig jaar eerder met de bundel 'Veinte poemas de amor y una canción desesperada' ('Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied'), waarvan in een fraaie uitgave een vertaling verscheen van de hand van Joep à Campo, die eerder een verzameling tangoteksten vertaalde. Neruda is vooral bekend als beeldend kunstenaar en heeft de uitgave verlucht met eigen foto's en tekeningen. De uitgave is een lust voor het oog en de vertalingen zijn mooi lyrisch, al is het merkwaardig dat de vertaler een terugkerende refreinregel in het 'wanhoopslied' (todo en ti fue naufragio!) niet steeds eender heeft vertaald, maar op vier verschillende manieren. Soms lijkt een specifiek Chileense betekenis gemist (in nummer 19 is 'estero' (riviertje) vertaald met 'kwelder'. Verder niets dan lof.

Over Pablo Neruda

Pablo Neruda (Parral, 12 juli 1904 – Santiago, 23 september 1973) was een Chileens dichter en Nobelprijswinnaar.

Biografie

Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.

Op zijn dertiende stuurde Neruda een aantal van zijn gedichten naar de lokale krant, La MañanaLees verder op Wikipedia