Boek
Meertalig

Verblijf op aarde

Pablo Neruda (auteur), Bart Vonck (vertaler)
Twee gedichtenbundels van de Chileense dichter (1904-1973) met vertaling.
Titel
Verblijf op aarde / Pablo Neruda ; vert. en van aantek. en een naw. voorz. door Bart Vonck
Auteur
Pablo Neruda
Vertaler
Bart Vonck
Taal
Meertalig
Parallelle titel
Residencia en la tierra
Uitgever
Leuven: P, 2004
157 p.
Aantekening
Gedichten in het Nederlands en het Spaans
ISBN
90-76895-87-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Pablo Neruda (1904-1973) is hier dankzij populaire vertalingen als 'Twintig liefdesgedichten en een wanhoopszong' en 'Canto general' bekend geworden als de vitale dichter die in krachtige, heldere bewoordingen en plastische beelden het aardse leven, het menselijk bestaan en de liefde bezingt. Maar er is ook nog een andere Neruda: die van 'Residencia en la tierra I' en 'Residencia en la tierra II', de twee donkere, van duistere beelden vervulde dichtbundels die hij in de periode 1925-1935 schreef, toen hij onder moeilijke financiële omstandigheden onder meer in het Verre Oosten woonde en werkte. Neruda leed toen aan het leven, aan de liefde, aan zichzelf en aan zijn dichterschap, en dat is in bijna elke versregels van deze twee bundels te voelen. Ze zijn nu voor het eerst integraal in het Nederlands vertaald en in één boek gebundeld, voorzien van toelichtingen bij de afzonderlijke gedichten en een uitvoerig nawoord. Tweetalige editie.

Over Pablo Neruda

Pablo Neruda (Parral, 12 juli 1904 – Santiago, 23 september 1973) was een Chileens dichter en Nobelprijswinnaar.

Biografie

Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.

Op zijn dertiende stuurde Neruda een aantal van zijn gedichten naar de lokale krant, La Mañana<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties