Strip
Nederlands

Napoleon Bonaparte. Deel 1

Pascal Davoz (scenarist), Jacques Martin (scenarist), Jean Torton (illustrator)
Vijftien mei 1779. Een jonge, Corsicaansde edelman wordt in zijn tiende levensjaar toegelaten aan de Koninklijke Militaire School va Brienne, in de Champagne….Terwijl boven de wereld zachtjes een revolutionaire wind opsteekt, wordt het kin een jongeman, veraf van wat men zich voorstelt, van wat men zal schrijven…. Eerst-aspirant-officier van de Koning, daarna onderluitenant en vervolgens kapitein
Titel
Napoleon Bonaparte. Deel 1
Scenarist
Pascal Davoz Jacques Martin
Illustrator
Jean Torton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Napoléon Bonaparte Tome 1
Uitgever
Brussel: Casterman, 2010
48 p. : ill.
ISBN
9789030363118 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Historische personages' is een reeks stripverhalen in het kielzog van de succesvolle serie 'Alex' van de befaamde, in 2010 helaas overleden striptekenaar Jacques Martin. Eerste deel van een biografie in stripvorm van Napoleone Buonaparte, zoals Napoleon eigenlijk heette. Het leven van de latere keizer wordt in beeld gebracht vanaf zijn schooltijd op de Koninklijke Militaire School in Brienne, toen hij werd opgeleid tot officier in dienst van de Franse koning, tot zijn eerste wapenfeit, de verovering van Toulon op de Engelsen in 1793. Veel aandacht voor de karaktertekening van Napoleone en zijn Corsicaanse achtergrond. Zijn politieke evolutie wordt geloofwaardig in beeld gebracht tegen de achtergrond van de Franse Revolutie. Hierdoor is dit stripverhaal ook geschikt voor schoolgebruik. De fraai ingekleurde tekeningen zijn historisch zeer verantwoord en de realistische tekenstijl vertoont uiterste precisie. Veel tekst. Bevat geweldscènes. Wordt vervolgd.

Over Pascal Davoz

Pascal Davoz (Neuilly-sur-Seine, 3 juli 1953) is een Franse songwriter en stripscenarist.

Carrière

Devoz is songwriter in het genre funky rap. Zijn eerste twee platen bracht hij uit in 1982 bij Warner en in 1984 bij Disques Barclay. Zijn eerste plaat was de tweede Franse rap die op plaat werd uitgebracht. Hij is lid van de pop-rockgroep "The Group".

Tussen 2006 en 2009 schreef hij het scenario voor de stripreeks La fabuleuse histoire over de geschiedenis van koffie, thee en chocolade, die door Yohann Puaud werd getekend. In de periode 2008-2010 schreef hij de scenario's voor de fantasyreeks Le capitaine Nemo die getekend werd door Richard Ortiz.

Tussen 2010 en 2015 schreef Devoz de scenario's voor in totaal vier albums over Napoleon Bonaparte in de educatieve reeks Historische personages, getekend door Jean Torton. Gezien de historische accuraatheid, wordt de reeks door historici als een …Lees verder op Wikipedia

Suggesties