Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Uitgebroed

Pat Craenbroek (auteur)
Een wanhopige vrouw gooit zich voor de trein waarna blijkt dat zij in de maanden voor haar dood een plan had uitgewerkt dat grote gevolgen heeft voor haar omgeving.
Titel
Uitgebroed
Auteur
Pat Craenbroek 1966-
Taal
Nederlands
Uitgever
Bodegraven: Paris Books, [2018]
324 p.
ISBN
9789492883230 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uitgebroed

Eerste zin. En zo wordt Caroline Dumoulin op 25 februari 2017 de groupie van een gevangene.

Wanneer Lilith zich onder een trein gooit, is niemand verbaasd: haar zoon werd dood teruggevonden in de kelder van een gestoorde vrouw en daar kan ze maar niet mee leven. Toch is er meer aan de hand: Lilith heeft haar eigen dood zorgvuldig in scène gezet.

Over het waarom en hoe van haar plan gaat deze misdaadroman, en vooral over de gruwelijke dingen die mensen elkaar aandoen: de man die zijn vrouw jarenlang verdooft en verkracht, de eenzame vrouw die wraak neemt op een inbreker, het junkieverdriet van een zwanger meisje. Craenbroek weet beter dan wie ook hoe je je eigen dood kunt faken, een moord kunt plegen zonder sporen achter te laten en iemand anders de schuld in de schoenen kunt schuiven.

In Amerika kijkt niemand nog op als een forensisch patholoog of rechercheur zich als bestsellerauteur ontpopt. Bij ons frons je toch even de wenkbrauwen wanneer een gerechtsarts voor fictie gaat. Craenbroek debuteert echter met verve: knappe plot, stevig tempo, humor en …Lees verder

Als Lilith haar zoon Alex op een dramatische wijze aan de dood verliest en ze ook het kwalijke gedrag van haar man onder ogen moet zien, werpt ze zich voor de trein. Dan blijkt dat ze de maanden voor haar dood een verstrekkend plan heeft uitgebroed. De recherche, onder leiding van Karin Zachée, doet onderzoek naar de dood van Alex, maar bijt zijn tanden erop stuk. Geen wonder, want de sporen zijn bijna onnavolgbaar. Beetje bij beetje krijgt de lezer door hoe delen van de puzzel gelegd kunnen worden, om vervolgens nieuwe stukjes toegeschoven te krijgen. De Vlaamse auteur (1966) weet steeds de nieuwsgierigheid in stand te houden en haar lezers op het verkeerde been te zetten. Het behoorlijk morbide verhaal is ingenieus bedacht en tegelijk gemakkelijk te volgen. De schrijfstijl is prettig. De vertelperspectieven variëren, afhankelijk van de personen die in de verschillende hoofdstukken centraal staan. Dat werkt goed, maar als de ik-persoon vertelt, kan dat wat vervreemdend zijn. Evengoed…Lees verder

Over Pat Craenbroek

Pat Craenbroek (1966) is het pseudoniem van een Vlaamse arts en auteur.

Ze studeerde aan de Katholieke Universiteit van Leuven, waar ze na het behalen van het diploma dokter in de geneeskunde nog een postgraduaat opleiding in de gerechtelijke en verzekeringsgeneeskunde volgde. Zij werkte van 1996 tot 2003 als wetsdokter voor de arrondissementen Leuven, Tongeren, Hasselt en Turnhout. Nadien kende ze een carrière in de geneesmiddelenindustrie en als arbeidsarts.

Pat Craenbroek publiceerde twee boeken (fictie, genre thriller) en werkte mee aan twee bundels met kortverhalen.

Bibliografie

  • 2018: Uitgebroed (Paris Books)
  • 2019: Thuisloos (bundel ten voordele van dakloze kinderen, Hamley Books)
  • 2020: Uitgekookt (Hamley Books - divisie van uitgeverij Lannoo). Voor dit boek ontving de auteur de Hercule Poirot Publieksprijs.
  • 2020: Instinct (bundel ten voordele van dierenopvang, Hamley Books)…Lees verder op Wikipedia