Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Lichterlaaie

Pat Donnez (auteur)
+1
Lichterlaaie
×
Lichterlaaie Lichterlaaie

Lichterlaaie

Genre:
Een man en een vrouw ontmoeten elkaar onder unieke omstandigheden.
Onderwerp
Vlaanderen ; 1970-
Titel
Lichterlaaie
Auteur
Pat Donnez
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2015
287 p.
ISBN
9789460013287 (paperback, Vrijdag) 9789460682339 (paperback, Marmer)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Flashback naar de jaren zeventig

ROMAN. Een optreden van John Massis, winkelen in de Priba, Eddy Merckx die de Tour wint, koffie die wordt opgegoten in een Romboutsfilter... In zijn debuutroman wekt Pat Donnez (°1958) het Vlaanderen van de jaren zeventig met schwung tot leven.

Radiomaker Pat Donnez, die op Klara elke zondag het programma Berg en dal presenteert, laat het verhaal spelen in het denkbeeldige dorp Bouweldonk, waar ene Louis Roggemans het wereldrecord grafliggen wil verbeteren en van plan is tachtig dagen in een kist te kruipen. Zijn toogvrienden van café Alcazar zetten een 'comiteit' op om het project in goede banen te leiden. Er komt een tent boven het graf en wie entree betaalt, kan Louis in zijn kist met glazen deksel bezichtigen.

Donnez laat het relaas van de 'mol van Bouweldonk' (die in een mum van tijd een volksheld wordt) afwisselen met dat van Johanna, de jonge vrouw van de minister van Buitenlandse Zaken, die in de luxe baadt maar ongelukkig is. In haar villa met zeven slaapkamers, die ze overdag niet kan verlaten omdat ze lijdt aan een zeldzame lichtallergie, leeft ze in een gouden kooi. Van haar man, die zich heeft opgewerkt tot een scrupuleloze toppoliticus, hoeft ze niets te verwachten. Hij viert zijn lusten bot op Afrika…Lees verder

Een afwisselend verhaal over Louis, fervent tooghanger in het Vlaamse dorp Bouweldonk, en Johanna, ongelukkig getrouwd met de minister van Buitenlandse Zaken. Louis wil het wereldrecord graf liggen verbeteren en zijn cafévrienden organiseren het schouwspel dat tachtig dagen zal gaan duren. Johanna leeft vooral 's nachts door haar zonneallergie en komt per toeval terecht in de tent waar Louis in een kist (met glazen deksel) onder de grond ligt. Zijn ze elkaars soul mate waardoor hun leven in nieuw perspectief komt te staan? De ontmoeting speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw en de verteller ventileert regelmatig zijn cynische kijk op de samenleving. Korte hoofdstukken, compacte scènes, Vlaams taalgebruik en soms enkele taalbrokstukken. Het plot is enigszins ondergeschikt aan de uitweidingen. De auteur (1958) springt van de hak op de hak en heeft een onverbloemde woordkeus. Pat Donnez is een bekend literair geïnspireerde radiomaker en journalist voor de Vlaamse Radio en…Lees verder

Over Pat Donnez

Pat Donnez (Mechelen, 4 december 1958) is journalist en radiomaker voor Klara.

Voor z'n overstap naar Klara maakte Donnez programma's voor de Vlaamse Radio 1. Hij is bekend van het radioprogramma's zoals Titaantjes (met de slogan Over wat het is, of had moeten zijn), Bromberen en Leef Lang! en van zijn reeks over Godfried Bomans. Donnez woont in Mechelen.

Donnez heeft ook een dichtbundel op de markt gebracht, getiteld: 'Het is een mooi leven (zolang je niet bestaat)'.

Externe link

  • Patdonnez.be
Lees verder op Wikipedia