Boek
Nederlands

Heks Anniel

Patricia David (auteur), Erika Cotteleer (illustrator)
Anniel weet nog niet dat ze een heksje is. Als de juf voorleest uit een boek over heksen, zegt Anniel een toverspreuk na. Dan gebeurt er iets vreemds. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Titel
Heks Anniel
Auteur
Patricia David
Illustrator
Erika Cotteleer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
277 p. : ill.
ISBN
9789044809305

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met Heks Anniel schreef Patricia David het achtste en meteen ook laatste deel in haar reeks rond het heksenbos. De belangrijkste personages worden kort geïntroduceerd en een inleidend hoofdstukje zoomt in op de relatie tussen heks Wormpa en haar man Kriek uit het 'mensenland'. Hun nieuw samengesteld gezinnetje blijkt meteen een handige kunstgreep om thema's als halfbroer en -zus of aanvaarding van anders-zijn te introduceren. Verder dan wat vrijblijvend gepreek komt David echter niet: "Je mag nooit iemand verdrietig maken. Als ze over je neus zeuren, sluit je gewoon je ogen, en je denkt aan iets leuks." Na de geboorte van Anniel verliest heks Wormpa haar toverkracht en transformeert ze tot Worma. Samen met de andere heksen besluiten ze om Anniel voorlopig niet te vertellen dat ze een heks is. De centrale focus op de belevenissen van Anniel werkt een stijlbreuk met het reële verhaal in de hand: ondanks de commentaren van de verschillende nevenpersonages blijft Anniel een papiere…Lees verder
Anniel heeft twee heksentantes. Als de juf op de kleuterschool voorleest uit een boek over heks Kweetetal en Anniel zegt dat zij een tante heeft die zo heet, lachen de kinderen haar uit. Dan ontdekt Anniel dat zij zelf een beetje kan toveren. Ze moet nog veel leren voor ze een echte heks is, die weet wat wel en niet goed is. In dit achtste deel over deze heksen wordt soms verwezen naar vorige boeken. De problematiek en woordkeus zijn eerder voor een basisschoolleerling van groep 3 en ouder dan voor kleuters. De werkelijkheid van Nederlandse feestdagen en de fantasie van het toveren zijn met elkaar verweven, waardoor het verhaal soms wat wringt. Stevige zwart-wittekeningen ondersteunen de tekst. Voor in het boek worden alle personen uit het heksenbos geïntroduceerd. Vanaf ca. 6 jaar.

Suggesties