Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De magische nacht van Juffrouw V

Patricia De Landtsheer (auteur), Berna Datema (illustrator)
+1
De magische nacht van Juffrouw V
×
De magische nacht van Juffrouw V De magische nacht van Juffrouw V
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Drie vrienden vinden op de zolder van een onbewoond huis een oude viool zonder strijkstok. Het blijkt dat de viool speciale krachten heeft, als de juiste persoon met de juiste strijkstok erop speelt. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Violen, Magie, Vriendschap
Titel
De magische nacht van Juffrouw V
Auteur
Patricia De Landtsheer 1952-
Illustrator
Berna Datema
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2009
120 p. : ill.
ISBN
9789059270770 (hardback) 9789053416044 (op omslag)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op de muzikale klanken van een viool voert Patricia De Landtsheer in De magische nacht van Juffrouw V haar lezer binnen in een wereld waarin dromen en liefhebberijen een landschap creëren dat om een stil genieten vraagt. Vanuit de kracht van de herinnering ontdekken we hoe achter ieder voorwerp of personage verhalen schuilen, als had De Landtsheer hen maar op te tillen, voor het decor te plaatsen en via enkele zinnen aan elkaar te knopen. Op de achtergrond sluimert een subtiele spanning.
Via de ondeugende Maaike worden zowel de lezer als haar twee kameraden, Jan en Jonas, naar een geheimzinnig huis geleid, met een nog veel mysterieuzere zolder. Deze krakende, zuchtende ruimte met zijn 'ogen als dakvensters' ontpopt zich als het ware tot een personage met een eigen geest. Wanneer bovendien blijkt dat hij naast het bestofte dakgebinte en wat nieuwsgierige duiven ook enkele schatten herbergt, laat hij de drie vrienden niet meer los. Bram, de eigenaar van het huis, laat hen kenn…Lees verder
Nadat ze hun voetbal over een muur geschopt hebben, komen de drie kinderen, Jan, Jonas en Maaike, bij toeval in een onbewoond huis, waar ze op de zolder een oude viool vinden. Er is echter geen strijkstok. Jan, die helemaal idolaat is van vioolmuziek, wil er graag meer van weten. Toevallig komt Bram, de eigenaar van het onbewoonde huis bij hen op zolder. Via hem komen ze erachter, dat de viool heel speciaal is en magische krachten heeft als de juiste persoon met de juiste strijkstok de viool bespeelt. Een wat rommelig verhaal, vol toevalligheden. De karakters zijn matig uitgewerkt. De spanning wordt niet opgebouwd, waardoor het maar een oppervlakkig verhaaltje is geworden. Het verhaal, afgedrukt in een ruime bladspiegel, wordt opgefleurd door enkele kleine grijze potloodtekeningen, waarvan er één storend op een verkeerde plek staat. De gekleurde omslagtekening klopt niet met de inhoud van het verhaal. Ze toont de kinderen met bal voor het oude huis, terwijl die bal daar juist onvindba…Lees verder

Over Patricia De Landtsheer

Patricia De Landtsheer (Dendermonde, 7 februari 1952) is een Vlaams auteur van jeugdboeken. Ze schreef ook enkele romans.

De Landtsheer is getrouwd en heeft een dochter. Oorspronkelijk wilde ze lerares worden, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Ze geeft jaarlijks veel schoollezingen.

Bibliografie

 • 1979 Boeketpoëzie-Tien dichteressen (Scribae)
 • 1983 Vluchtheuvel (De Kleine Uitgeverij)
 • 1986 Sporen (De Nederlanden/Antwerpen)
 • 1993 Nog even naar Jan (Clavis)
 • 1994 Ploef (Clavis)
 • 1995 Ze zeggen dat ik stink (Clavis)
 • 1996 Heikje Heks (Clavis)
 • 1997 De grote oorlog van Martinus (Abimo)
 • 1998 Gekke Mon (uitgeverij De Eenhoorn)
 • 1999 Heikje helpt een handje (Clavis)
 • 2000 Aan het eind van de tunnel (De Vries-Brouwers)
 • 2000 Ploef en het Ruisbee…Lees verder op Wikipedia