Boek
Nederlands

Egel Snuit

Patricia De Landtsheer (auteur), Ann De Bode (illustrator)
Egel Snuit is zijn moeder en broertje kwijt. Hij gaat op zoek naar een ander huis en ontmoet de gekste figuren. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Egels, Verdwalen
Titel
Egel Snuit / Patricia De Landtsheer ; met tek. van Ann De Bode
Auteur
Patricia De Landtsheer 1952-
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2002
80 p. : ill.
ISBN
90-5838-155-2 9789058381552

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Snuit de egel woont met zijn mama en kleine broer Snoet in een fijn hol. Tachtig bladzijden lang beleef je mee de avonturen van Snuit die een stapje in de wereld zet. Hij maakt kennis met Eik, kabouter Pim, Willie wolk, trol Pom, Slak Prit, Violet en nog vele anderen. Tot zover dit eenvoudig maar lieflijk verhaal in 17 hoofdstukken.

Wat mij charmeerde is de vermenging van fantasie en realiteit. Alles in het boek ademt harmonie uit. Snuit is een jonge egel die de wereld rondom hem ontdekt. Hij leert "wit water" ofte melk kennen, hij maakt kennis met een mensenkind dat hem brokjes en melk voert. Het fantasie-element (kabouters, trollen, bloemetjes...) doet soms wat naiëf-tuttig en vergezocht aan.

Misschien raakt de verbeelding ietwat op hol als Snuit met de manestraal en Slapie, het mannetje in de maan vriendschap sluit. Een tikkeltje flauw toch. Een subtiel gevoel voor humor is aanwezig in Egel Snuit: zo trekt hij zijn stekeljasje uit bij een zwempartijtje.

Op de c…Lees verder
Als egel Snuit zijn hol verlaat en even niet oplet, raakt hij zijn moeder en broertje kwijt en kan hij zijn nest niet meer vinden. Verdrietig gaat hij op zoek naar een ander onderkomen en komt bij de mensen terecht. Hij ontmoet een tuinkabouter, een wolk, een hond, een eik, de maan en raakt zelfs op een moment na een zwempartij zijn stekeljasje kwijt. Uiteindelijk vindt zijn moeder hem weer. Eenvoudig verhaal met veel fantastische elementen (een eik en tuinkabouter die kunnen praten of een reis op een wolk), maar weinig diepgaand uitgewerkt. Het verhaal wordt chronologisch weergegeven, waarbij het toeval een grote rol speelt; het slot is voorspelbaar en weinig opzienbarend. Het verhaal, dat op zich goed geschreven is, komt enigszins oubollig over. De paginagrote zwartwitillustraties passen goed bij het verhaal, sluiten hier naadloos op aan, maar geven het verhaal geen extra dimensie. Ze bevatten uitgeknipte regels en letters gedrukte tekst, die geplakt is. De hoofdstukken zijn verdeel…Lees verder

Over Patricia De Landtsheer

Patricia De Landtsheer (Dendermonde, 7 februari 1952) is een Vlaams auteur van jeugdboeken. Ze schreef ook enkele romans.

De Landtsheer is getrouwd en heeft een dochter. Oorspronkelijk wilde ze lerares worden, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Ze geeft jaarlijks veel schoollezingen.

Bibliografie

 • 1979 Boeketpoëzie-Tien dichteressen (Scribae)
 • 1983 Vluchtheuvel (De Kleine Uitgeverij)
 • 1986 Sporen (De Nederlanden/Antwerpen)
 • 1993 Nog even naar Jan (Clavis)
 • 1994 Ploef (Clavis)
 • 1995 Ze zeggen dat ik stink (Clavis)
 • 1996 Heikje Heks (Clavis)
 • 1997 De grote oorlog van Martinus (Abimo)
 • 1998 Gekke Mon (uitgeverij De Eenhoorn)
 • 1999 Heikje helpt een handje (Clavis)
 • 2000 Aan het eind van de tunnel (De Vries-Brouwers)
 • 2000 Ploef en het Ruisbee…Lees verder op Wikipedia