Boek
Nederlands

Heikje heks en het geheim van Betkin

Ook verschenen als Heikje Heks reist in de tijd

Patricia De Landtsheer (auteur), Melissa Muys (illustrator)

Heikje heks en het geheim van Betkin

Ook verschenen als Heikje Heks reist in de tijd

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Heikje Heks heeft op een nacht een visioen. Ze moet op zoek gaan naar Betkin, wiens moeder in de middeleeuwen als heks is verbrand. Betkin zelf werd vogelvrij verklaard. Heike reist samen met twee vrienden in de tijd terug om haar te vinden. Ze maakt er kennis met ridder Reinout. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI E7
Titel
Heikje heks en het geheim van Betkin
Ook verschenen als
Heikje Heks reist in de tijd
Auteur
Patricia De Landtsheer 1952-
Illustrator
Melissa Muys
Taal
Nederlands
Uitgever
Laarne: Uitgeverij Gandaboeken, 2020
168 p. : ill.
ISBN
9789082495874 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als Heikje Heks kriebeltenen krijgt, weet ze dat er iets aan de hand is in de mensenwereld en dat ze op bezoek moet bij haar mensenvrienden Melleke en Dieter. Dit keer valt ze letterlijk en figuurlijk middenin de Halloweenwandeling. Seppe leidt de wandeling en hij vertelt over Betkin, de dochter van Tanne op Teycken. Tanne werd in 1596 verbrand als heks. Haar dochter werd de volgende dag vogelvrij verklaard en vrij gelaten, waarna ze verdween in de geschiedenis. Heikje en haar vrienden reizen terug in de tijd om Betkin te zoeken. Zullen ze haar vinden? Patricia de Landtsheer heeft veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis in en rond haar woonplaats Dendermonde. Tanne op Teycken is een historische figuur en ook de legende van Het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen is onderdeel van dit verhaal. Illustrator Mellisa Muys, kunsthistorica en grafisch ontwerpster, maakte voor dit boek pentekeningen. Haar mensfiguren zijn wat abstract en spreken kinderen wellicht wat minder aan. De tekst b…Lees verder

Heikje Heks

Heikje Heks is een kleine heks die van avontuur houdt en heel wat grapjes uithaalt wanneer het kan. Dat weten Melleke en Dieter, twee mensenvriendjes van Heikje, maar al te goed. Van een halloweenfeestje naar het oude Dendermonde van 1956 waar net een (onschuldige) vrouw, Tanne, verbrand is wegens hekserij, is voor Heikje geen probleem. Ze heeft haar bezemsteel waarmee ze overal geraakt, samen met haar twee vrienden. Heikje kan het niet verdragen dat Tanne en haar dochter Betkin, die nu vogelvrij is verklaard, zoveel onrecht is aangedaan. Wanneer ze ridder Reinout en zijn ros Beiaard leren kennen, komt hun avontuur in hogere versnelling en doen ze er alles aan om Betkin een beter leven te geven.Magie en hekserij zijn de rode draad in deze boekenreeks, maar in dit boek speelt ook de geschiedenis een rol. Er wordt aandacht gegeven aan de omgeving van Dendermonde, hoe het bestuur geregeld was en hoe beslissingen aan het gewone volk werden kenbaar gemaakt.  Natuurlij…Lees verder

Over Patricia De Landtsheer

Patricia De Landtsheer (Dendermonde, 7 februari 1952) is een Vlaams auteur van jeugdboeken. Ze schreef ook enkele romans.

De Landtsheer is getrouwd en heeft een dochter. Oorspronkelijk wilde ze lerares worden, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Ze geeft jaarlijks veel schoollezingen.

Bibliografie

 • 1979 Boeketpoëzie-Tien dichteressen (Scribae)
 • 1983 Vluchtheuvel (De Kleine Uitgeverij)
 • 1986 Sporen (De Nederlanden/Antwerpen)
 • 1993 Nog even naar Jan (Clavis)
 • 1994 Ploef (Clavis)
 • 1995 Ze zeggen dat ik stink (Clavis)
 • 1996 Heikje Heks (Clavis)
 • 1997 De grote oorlog van Martinus (Abimo)
 • 1998 Gekke Mon (uitgeverij De Eenhoorn)
 • 1999 Heikje helpt een handje (Clavis)
 • 2000 Aan het eind van de tunnel (De Vries-Brouwers)
 • 2000 Ploef en het Ruisbee…Lees verder op Wikipedia