Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Heikje heks reist in de tijd

Patricia De Landtsheer (auteur), Marja Meijer (illustrator)
+1
Heikje heks reist in de tijd
×
Heikje heks reist in de tijd Heikje heks reist in de tijd
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Heikje heks reist met haar twee mensenvriendjes Melleke en Dieter naar het jaar 1596. Daar willen ze een heksenkind redden. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Heikje heks reist in de tijd
Auteur
Patricia De Landtsheer 1952-
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005 | Andere uitgaven
153 p. : ill.
ISBN
9789044805000

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit vierde, zelfstandig te lezen, boek over Heikje heks* reist Heikje met Melleke en Dieter naar het jaar 1596. De heren van Dendermonde vergeten, vanwege de terechtstelling van een vermeende heks, de sluizen in Aalst te laten sluiten. Met hulp van Reinout, een van de 'Heemskinderen', lukt het de drie vrienden om de vogelvrij verklaarde dochter van de heks te rehabiliteren. Ook voor het toverros Beiaard zal het kindheksje een oplossing zoeken om te voorkomen dat het paard volgens het beroemde middeleeuwse epos zal worden verdronken. Gemoedelijke, verhalende schrijfstijl. De lange samengestelde zinnen en de minder bekende uitdrukkingen en woorden als 'mispeuteren' en 'verhakkelen', bemoeilijken de leesbaarheid. De verhaallijn en de spanning worden gehinderd door onnodige detaillering. De gewassen pentekeningen verluchtigen het geheel. Op de omslag een gekleurde tekening van het ros Beiaard met op de rug ridder Reinout, Heikje en de twee mensenkinderen. Vanaf ca. 8 jaar.

Heikje Heks reist in de tijd

Op een Halloweenfeest luisteren Melleke en Dieter geboeid naar het verhaal over de heks Tanne en haar dochter Betkin. In 1596 werden ze gevangen genomen, niet zover van de plek waar de beide kinderen nu wonen. Tanne werd beschuldigd van hekserij en verbrand, Betkin werd vogelvrij verklaard. Niemand heeft na die dag nog iets van Betkin gehoord. Samen met Heikje heks besluiten Melleke en Dieter op zoek te gaan naar wat er met het meisje is gebeurd. Dankzij Heikjes toverkracht duiken ze terug in de tijd. In het Land van Dendermonde ontmoeten ze Reinout Aymon, de jongste zoon uit het geslacht van de Vier Heemskinderen en zijn Ros Beiaard. Nadat hij hen heeft verteld waar het meisje verblijft, trekken ze samen gezeten op zijn Ros naar Betkins schuilplaats. In dit vierde verhaal over Heikje heks verwerkt Patricia de Landtsheer een stuk van het verleden uit haar eigen streek, Dendermonde. Daardoor ontstaat een mengsel van fantasie en geschiedenis. Haar beschrijvingen en eenvoudige dialoge…Lees verder

Over Patricia De Landtsheer

Patricia De Landtsheer (Dendermonde, 7 februari 1952) is een Vlaams auteur van jeugdboeken. Ze schreef ook enkele romans.

De Landtsheer is getrouwd en heeft een dochter. Oorspronkelijk wilde ze lerares worden, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Ze geeft jaarlijks veel schoollezingen.

Bibliografie

 • 1979 Boeketpoëzie-Tien dichteressen (Scribae)
 • 1983 Vluchtheuvel (De Kleine Uitgeverij)
 • 1986 Sporen (De Nederlanden/Antwerpen)
 • 1993 Nog even naar Jan (Clavis)
 • 1994 Ploef (Clavis)
 • 1995 Ze zeggen dat ik stink (Clavis)
 • 1996 Heikje Heks (Clavis)
 • 1997 De grote oorlog van Martinus (Abimo)
 • 1998 Gekke Mon (uitgeverij De Eenhoorn)
 • 1999 Heikje helpt een handje (Clavis)
 • 2000 Aan het eind van de tunnel (De Vries-Brouwers)
 • 2000 Ploef en het Ruisbee…Lees verder op Wikipedia

Suggesties