Boek
Nederlands

Het heksenveld

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer Saar plotseling belandt in het Dendermonde van 1596, is daar juist een heksenproces aan de gang. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Heksenvervolging
Titel
Het heksenveld
Auteur
Patricia De Landtsheer
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2002
112 p.
ISBN
90-59320-51-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De uitdrukking 'in de nevel van de geschiedenis' wordt in dit boek werkelijkheid. Saar, 15 jaar en scholier in Dendermonde, zit in de put: een onvoldoende op haar wiskundetoets en daar bovenop nare opmerkingen van haar zogenaamde vriendin Hanne zorgen ervoor dat ze wat doelloos langs de Schelde loopt. Een plotseling opkomende nevel omhult haar en als die is weggetrokken blijkt ze in een andere wereld terechtgekomen. Of beter, in een andere tijd want ze is nog steeds in Dendermonde, maar de stad ziet eruit zoals ze hem kent van oude prenten. Het is 1596. Saar raakt betrokken bij een heksenproces. Ze bekijkt die gebeurtenissen uiteraard met de ogen van een scholier uit de 21e eeuw. De veroordeelde vrouw, Tanne, smeekt Saar om haar dochter Betkin te waarschuwen dat zij ook gevaar loopt. Saar en Betkin komen oog in oog te staan met Reinout en zijn ros Beiaard -- inderdaad, die van het lied en de ommegang -- en die belooft hun te zullen helpen bij de bevrijding van Tanne. Net als dat gebeu…Lees verder
Omdat Saar een slecht cijfer heeft gehaald, durft ze niet naar huis. Al slenterend langs de Schelde komt ze terecht in een mistbank en belandt zo in het Dendermonde van 1596, waar juist een heksenproces aan de gang is. Saar trekt zich het lot van de veroordeelde Tanne aan en gaat op zoek naar dier dochter Betkin. Geholpen door Reinout en zijn ros Beiaard keren ze terug naar de stad, waar Tanne net op de brandstapel gaat. Op het moment supreme keert Saar echter weer terug in het heden, maar ze wil weten hoe het is afgelopen met Tanne en Betkin en gaat op onderzoek uit. Dit goed gedocumenteerde verhaal geeft een helder tijdsbeeld en zal, door de gekozen vorm, de lezer blijven boeien. De afloop is verrassend en past in de verhaalsfeer. Prettig leesbare lay-out; duidelijk lettertype; geen illustraties. Redelijk makkelijk taalgebruik met enkele tijdgebonden termen (bv. baljuw). De zwarte, sombere kaft ziet er voor tieners minder aantrekkelijk uit. Toegankelijk verhaal voor ca. 12-jarigen.

Over Patricia De Landtsheer

Patricia De Landtsheer (Dendermonde, 7 februari 1952) is een Vlaams auteur van jeugdboeken. Ze schreef ook enkele romans.

De Landtsheer is getrouwd en heeft een dochter. Oorspronkelijk wilde ze lerares worden, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Ze geeft jaarlijks veel schoollezingen.

Bibliografie

 • 1979 Boeketpoëzie-Tien dichteressen (Scribae)
 • 1983 Vluchtheuvel (De Kleine Uitgeverij)
 • 1986 Sporen (De Nederlanden/Antwerpen)
 • 1993 Nog even naar Jan (Clavis)
 • 1994 Ploef (Clavis)
 • 1995 Ze zeggen dat ik stink (Clavis)
 • 1996 Heikje Heks (Clavis)
 • 1997 De grote oorlog van Martinus (Abimo)
 • 1998 Gekke Mon (uitgeverij De Eenhoorn)
 • 1999 Heikje helpt een handje (Clavis)
 • 2000 Aan het eind van de tunnel (De Vries-Brouwers)
 • 2000 Ploef en het Ruisbee…Lees verder op Wikipedia