Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mimi

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De joodse Mimi is in 1940 nog klein als ze van de grote mensen hoort over Hitler en oorlog. Ze snapt er niet veel van, maar dan vallen de Duitsers ook Belgie͏̈ binnen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Mimi
Auteur
Patricia De Landtsheer
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2004
118 p.
ISBN
90-5341-379-0 90-5927-013-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mimi is het waargebeurde verhaal van de joodse Myriam Lipsicz. Haar warme vredige leven wordt door de deportatie van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ruw verstoord. Zij zelf komt van het ene opvangtehuis in het andere terecht, zonder te beseffen wat er allemaal aan de hand is. Patricia De Lantsheer verwerkt de getuigenis tot een bevattelijk verhaal in de tegenwoordige tijd waarin de jonge Myriam aan het woord is. Aanvankelijk hoor je in haar relaas nog te veel en te vaak de wijze uitspraken en interpretaties van de oudere vrouw doorklinken, maar gaandeweg wint het verslag aan sereniteit, soberheid en geloofwaardigheid. Een terugkerend beeld van wisselende wolken waarin Myriam figuren, gezichten en beelden ziet, vormt een mooi symbool voor de blijvende hoop en verwachtingen. Het document geeft jonge lezers die nog geen boodschap aan historische achtergronden en uitdieping hebben, een pakkend beeld over het lot van de ondergedoken joodse kinderen in Vlaanderen. [Jet Ma…Lees verder
De bekende kinderboekenschrijfster heeft met dit boek een bijzondere prestatie geleverd; ze heeft het waargebeurde verhaal van de joodse Myriam opgetekend. Myriam (Mimi) heeft als meisje de Tweede Wereldoorlog meegemaakt in Antwerpen. Daar groeide ze tot 1940 op in een warm en geborgen gezin. Met de komst van de Duitsers wordt er bruut ingebroken in Mimi's veilige leventje. De joden worden vervolgd en geïsoleerd, ook haar eigen familie wordt in 1944 opgepakt. Haar vader en tante worden gedeporteerd naar een concentratiekamp en Mimi komt terecht in een joods weeshuis. Haar vader overleeft de oorlog niet. De schrijfster heeft dit verhaal verteld vanuit het kinderperspectief van Mimi, die erg verward is omdat ze niet precies snapt wat er allemaal gebeurt. In heldere taal weet De Landtsheer aan kinderen duidelijk te maken wat de oorlog betekende en welke afschuwelijke gevolgen deze had. Een aangrijpend, intiem verteld verhaal voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Over Patricia De Landtsheer

Patricia De Landtsheer (Dendermonde, 7 februari 1952) is een Vlaams auteur van jeugdboeken. Ze schreef ook enkele romans.

De Landtsheer is getrouwd en heeft een dochter. Oorspronkelijk wilde ze lerares worden, maar door omstandigheden kwam het daar niet van. Ze geeft jaarlijks veel schoollezingen.

Bibliografie

 • 1979 Boeketpoëzie-Tien dichteressen (Scribae)
 • 1983 Vluchtheuvel (De Kleine Uitgeverij)
 • 1986 Sporen (De Nederlanden/Antwerpen)
 • 1993 Nog even naar Jan (Clavis)
 • 1994 Ploef (Clavis)
 • 1995 Ze zeggen dat ik stink (Clavis)
 • 1996 Heikje Heks (Clavis)
 • 1997 De grote oorlog van Martinus (Abimo)
 • 1998 Gekke Mon (uitgeverij De Eenhoorn)
 • 1999 Heikje helpt een handje (Clavis)
 • 2000 Aan het eind van de tunnel (De Vries-Brouwers)
 • 2000 Ploef en het Ruisbee…Lees verder op Wikipedia