Boek
Nederlands

David Hume : filosoof van de menselijke natuur

David Hume : filosoof van de menselijke natuur

In de reeks:
Bijdragen over leven en werk van de Britse filosoof (1711-1776).
Onderwerp
Hume, David
Titel
David Hume : filosoof van de menselijke natuur / red. Patricia De Martelaere ... [et al.]
Redacteur
Patricia De Martelaere
Taal
Nederlands
Uitgever
Kapellen: Pelckmans, 2001
192 p.
ISBN
90-289-2813-8
Plaatsingssuggestie
155.2 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Over de grootste Engelse filosoof uit de achttiende eeuw, David Hume, is sinds de beknopte maar voortreffelijke monografie van Gabriël Nuchelmans uit 1965 in het Nederlands geen algemeen inleidend werk meer verschenen. Deze bundel voorziet dan ook in een behoefte, temeer daar het Hume-onderzoek in de laatste decennia niet stilgestaan heeft. Vijf Vlaamse universitaire filosofen, onder wie Patricia de Martelaere en Herman De Dijn, belichten de belangrijkste facetten van zijn leven en werk en bieden daarmee de geïnteresseerde lezer een degelijk beeld van deze belangrijkste criticus voor Kant van de klassieke metafysica (1711-1776). Bevat geen index, wel een bibliografie. Kleine druk.

Over Patricia De Martelaere

CC BY 1.0 - Foto van/door Salomé Smets

Patricia De Martelaere, voluit Patricia Marie Madeleine Godelieve De Martelaere (Zottegem, 16 april 1957 – Wezemaal, 4 maart 2009) was een Belgische filosofe, hoogleraar, auteur en essayist.

Loopbaan

De Martelaere studeerde wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar zij in 1984 promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte op een proefschrift over het scepticisme van David Hume. Zij doceerde als hoogleraar aan de KU Leuven, waar zij aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte onder meer de vakken Hedendaagse Wijsbegeerte, Taalfilosofie en Taoïsme onderwees.

De Martelaere publiceerde onder meer over Hume, Schopenhauer, Nietzsche, Freud, Wittgenstein, Derrida, Laozi en Zhuangzi. Zij was tot het academiejaar 2007/2008 ook verbonden aan de Katholieke Universiteit Brussel als hoogleraar. Op 29 januari 2009 werd tijdens de 20ste Dies Natalis van de Universiteit voor Humanistiek een eredoctoraat aan haar uitgereikt voor …Lees verder op Wikipedia