Boek
Nederlands

Lente, zomer, herfst, winter

Patricia Hegarty (auteur), Britta Teckentrup (illustrator), Ellen Hosmar (vertaler)
Een uil in een boom ziet hoe het bos om hem heen verandert: van winter naar lente, zomer en herfst, tot het weer winter wordt. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en doorkijkgaten. Met tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Seizoenen
Titel
Lente, zomer, herfst, winter
Auteur
Patricia Hegarty
Illustrator
Britta Teckentrup
Vertaler
Ellen Hosmar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tree
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2019 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789048311507 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Seizoenen - Weer (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een uil in een boom ziet hoe om hem heen het bos gedurende de seizoenen verandert. In de lente komen de jonge beren tevoorschijn. In de zomer zijn er zoemende bijen. Zo wordt over elk seizoen verteld wat er dan in de natuur gebeurt. De illustraties in dit prentenboek zijn spreads met steeds hetzelfde landschap; alleen de aankleding en de sfeer van het landschap wisselen per seizoen. Kleine inconsistenties: er mist af en toe een struik, die er een pagina later wel weer is. Desondanks zijn de prenten op mat papier fijn om naar te kijken, vol groeiende, bloeiende planten en bomen in frisse, vrolijke kleuren in de zomer en in geel, rood en goud in de herfst, en vol speelse dieren. De toekijkende uil zit in een uitgestanst hol in de boom, al vanaf het omslag. Het aantal kijkgaten vermeerdert in de lente en zomer, waardoor de lezer achtereenvolgens beren, eekhoorns, vogels en bijen krijgt te zien. Daarna neemt het aantal gaten weer af: de dieren vertrekken of maken zich op voor een wintersl…Lees verder

Lente, zomer, herfst, winter

In dit boek worden de seizoenen in een tekst op rijm overlopen. Maar het belangrijkste zijn de illustraties: we zien hoe een boom verandert doorheen de verschillende seizoenen. Hoewel de kleuren van de blaadjes nooit echt realistisch zijn: blauw, paars, wit ... Centraal staat een uil in zijn nestholte (een doorkijkgaatje) en in de loop van de lente en de zomer komen er gaatjes bij, voor de jonge beren, eekhoorns, vogels etc. en nemen later weer in aantal af. De gaatjes in het boek hebben niet echt een meerwaarde. We zien de uil zitten tot de voorlaatste bladzijde. Midden in de winter, wil zelfs de uil niet naar buiten.Maar op het einde komen de lente en de uil weer piepen.

Afgezien van de wat vreemde kleuren vallen de prenten wel mee. De berijmde tekst zit jammer genoeg vol clichés en o, zo voorspelbare rijmwoorden. Een voorbeeld: Alle blaadjes groeien. En de bloemetjes beginnen te bloeien.


Suggesties