Boek
Nederlands

Ripley's methode

Een aan leukemie lijdende Engelsman die spoedig zal sterven, wordt door een misdadiger in de verleiding gebracht om tegen een aanzienlijke som geld twee gevaarlijke maffialeden te vermoorden.
Titel
Ripley's methode
Auteur
Patricia Highsmith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ripley's game
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1979 | Andere uitgaves
288 p.
Aantekening
Later uitg. o.d.t. Ripley's game
ISBN
90-6019-640-6

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met Tom Ripley creëerde Patricia Highsmith een sympathieke, maar meedogenloze held. De charmante psychopaat die tekent en schildert, klassieke muziek speelt en van kunst houdt, speelt in vijf van haar romans de hoofdrol. Ripley beschikt over een soort magnetisme waarmee hij zijn slachtoffers aantrekt en hen op een unieke manier, hulpeloos, bezeten en geobsedeerd de paden van de misdaad laat bewandelen. Ze komen terecht in een claustrofobische wereld vol irrationele machten, meestal met fatale gevolgen.

In Ripley's game wil Ripley Jonathan Trevanny een lesje leren omdat hij zich op een feestje nogal neerbuigend uitlaat over Ripley. Trevanny lijdt aan leukemie en kan als lijstenmaker zijn gezin amper onderhouden. Ripley stort hem met zachte hand in het verderf door het gerucht te verspreiden dat Jonathan zieker is dan de dokter hem durft te zeggen. Vervolgens beveelt hij hem aan bij een kennis als de bij uitstek geschikte persoon om twee maffialeden te vermoorden. Ter will…Lees verder
Op zichzelf staand vervolg op "Meneer Ripley een man van talent" en "Meneer Ripley ondergronds". Tom Ripley, de misdadiger met het menselijke gezicht die er niet voor terugschrikt een moord te plegen als hijzelf en de mensheid daarmee gediend zijn, laat tijdens een gesprek met een collega de naam vallen van Jonathan. Jonathan heeft een ernstige bloedziekte en zal daar gegarandeerd binnen enkele jaren aan doodgaan. Zijn vrouw en zoontje zullen in behoeftige omstandigheden achterblijven. Ripley en collega strikken Jonathan om tegen betaling van een aanzienlijke som geld twee moorden te plegen op beruchte maffiosi. Het lijkt een koud kunstje maar een en ander loopt uit de hand. Uitstekend geschreven thriller die ver boven het gemiddelde in dit genre uitsteekt door zijn gave karaktertypering en zijn subtiele beschrijving van menselijke verhoudingen en drijfveren. Pocketeditie, zeer kleine druk.

Over Patricia Highsmith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Open Media Ltd

Patricia Highsmith, geboren als Mary Patricia Plangman (Fort Worth (Texas), 19 januari 1921 – Locarno, 4 februari 1995), was een Amerikaanse schrijfster die voornamelijk bekend is van een aantal psychologische thrillers. Daarnaast schreef zij vele korte verhalen. Zij werd geboren in de Verenigde Staten maar woonde het grootste gedeelte van haar leven in Frankrijk. Zij schreef ook onder het pseudoniem Claire Morgan.

Werk

Highsmiths eerste boek, Strangers on a Train (Vreemden in de trein) uit 1950 werd drie keer verfilmd, door onder anderen Alfred Hitchcock in 1951. Haar tweede boek, The Price of Salt, speelt zich af in het bekrompen Amerika van de jaren '50. Een jonge vrouw die een relatie met een man heeft maar niet verliefd op hem is, wordt halsoverkop verliefd op Carol, een vrouw die in scheiding ligt. In de roman worden alle twijfels beschreven die deze gevoelens met zich brengen en alle obstakels die de vrouw…Lees verder op Wikipedia