Boek
Nederlands

Trouw, rouw en andere feestelijkheden

Patricia Lasoen (auteur), Philip Hoorne (samensteller)

Trouw, rouw en andere feestelijkheden

In de reeks:
Keuze uit het werk van de Vlaamse dichteres (1948- ).
Titel
Trouw, rouw en andere feestelijkheden
Auteur
Patricia Lasoen
Samensteller
Philip Hoorne
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: P, 2007
166 p.
ISBN
9789077757505

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met de mooi uitgegeven 'Parnassus'-reeks biedt Uitgeverij P ruimte aan dichters die wat in de vergetelheid zijn geraakt maar opnieuw aandacht verdienen. Dit deel bevat een selectie uit het werk van de Vlaamse dichteres Patricia Lasoen (1948), die in de jaren '60 een van de vertegenwoordigers was van het zgn. 'nieuw-realisme'. Na enkele jaren verdween zij echter grotendeels uit de belangstelling, en een eerdere uitgave van haar verzamelde gedichten kon daaraan niet zoveel verhelpen. De bundel wordt ingeleid door dichter, poëzierecensent en samensteller Philip Hoorne. In haar gedichten stelt Lasoen zich op als een precieze observator. Tegelijk maakt de dichteres echter graag gebruik van beelden, waardoor ze veel meer doet dan een loutere objectieve weergave van de realiteit. Haar vrouwelijke identiteit is nergens afwezig, evenmin als haar geëngageerde kijk. Lasoen wisselt krachtige beelden af met vrij matige verzen die niet vrij zijn van clichés en sentimentaliteit. Het gehele oeuvre ma…Lees verder

Over Patricia Lasoen

Patricia Lasoen (Brugge, 25 september 1948) is een Vlaams dichteres en schrijfster.

Levensloop

Lasoen is de dochter van de arts Jozef Lasoen en van Yvonne Vervarcke. Ze trouwde in 1970 met Jean-Pierre Dumolyn en ze kregen vier kinderen. Over hun huwelijk zou Dumolyn onder het pseudoniem Jean Pierre Dumoulin enkele autobiografische romans publiceren. In zijn roman De scharrelhaan werd veelvuldig geciteerd uit Lasoens ongepubliceerd gebleven roman 'De Silbermann-naalden'.

Na haar middelbare studies aan het koninklijk atheneum in Brugge, studeerde ze Germaanse talen aan de Rijksuniversiteit Gent. Ze werd lerares Nederlands en Engels.

Ze debuteerde met de bundel Ontwerp voor een Japanse houtgravure (1968). Ze werd samen met dichters als Daniel van Rijssel, Herman de Coninck, Jan Vanriet en Roland Jooris tot de zogenaamde nieuw-realisten gerekend.

Zijzelf vindt het realisme een minder essentieel de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek