Boek
Nederlands

Twee koningskinderen ; De komedianten van de Bastille

Patrick Bernauw (auteur)

Twee koningskinderen ; De komedianten van de Bastille

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In ‘Twee koningskinderen’ verhindert een vete tussen hun ouders dat twee jongelui met elkaar trouwen. Zeer vrije bewerking van het toneelstuk 'La princesse Maleine' van Maurice Maeterlinck. In ‘De komedianten van de Bastille’ kijkt de Franse schrijver Molière (1622-1673) terug op zijn leven.
Titel
Twee koningskinderen ; De komedianten van de Bastille
Auteur
Patrick Bernauw
Taal
Nederlands
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Patrick Bernauw, 2018 | Andere uitgaves
191 p.
ISBN
9789463676007 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit mooie vormgegeven verhaal is een persoonlijke verwerking van Maurice Maeterlincks La Princesse Maleine (1889). Twee koningskinderen speelt op het thema van het klassieke verhaal. Bernauw noemt de 'koningskinderen' hier Jonas en Eva. Ze zijn door hun vaders aan elkaar beloofd en zullen elkaar ontmoeten op een groots feest. Maar door de list van zijn stiefmoeder Jutta, die Jonas aan haar eigen dochter Naomi wil koppelen, ontstaat er oorlog en worden de kinderen uit elkaar gedreven. Na een dramatische tocht door een totaal verwoest land slaagt Eva er in Jonas te bereiken. Hun liefde eindigt dramatisch. Na een mislukte poging om Eva te vergiftigen, wurgt Jutta haar. De zieke Jonas vlucht met hun pasgeboren zoon Adam en laat hem achter onder de hoede van een jong koppel dat net een dochtertje kreeg. Hij vraagt de ouders om haar Eva te noemen en haar later aan Adam te koppelen, als hoop op een nieuwe liefde. Het verhaal is geschreven als een reflectie van Jonas op het gebeure…Lees verder
Bundeling van twee verhalen van de Vlaamse auteur Patrick Bernauw (1962). In ‘Twee koningskinderen’ verhindert een vete tussen hun ouders dat twee jongelui met elkaar trouwen. Zeer vrije bewerking van het toneelstuk 'La princesse Maleine' van Maurice Maeterlinck. Intrigerend, meeslepend en goed gestructureerd verhaal. In ‘De komedianten van de Bastille’ kijkt in de gevangenis de Franse schrijver Molière (1622-1673) in monologen en in toneelvorm terug op zijn leven. De stijl is uitbundig en geeft goed de sfeer aan van eind 17e eeuw. Daar ligt de kracht van het verhaal: de feilloze en onnadrukkelijke sfeertekening van die tijd met een korte beschrijving van de toneelstukken.

Over Patrick Bernauw

Patrick Bernauw (1962) is een Vlaams auteur. Hij schreef stripscenario's, was productieleider en regisseur bij het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap Orage, dat luisterspelen en culturele programma's maakte voor vrije radio's. Vanaf 1981 publiceerde Bernauw essays, romans, verhalen, voornamelijk "historische mysteries", en schreef hij toneelstukken, luisterspelen en televisie-scenario's. Hij publiceerde onder andere bij Het Davidsfonds, Manteau, Afijn en Altiora, Averbode. Tot zijn bekendste werken behoren Mysteries van het Lam Gods, in samenwerking met Guy Didelez Het Infernaat en In het teken van de ram, en recenter: Het Bloed van het Lam of Het Illuminati Complot. Hij is al sinds 2004 docent literaire creatie/schrijven aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Sinds 2014 is hij ook actief als literair agent en uitgever (van boeken in Printing On Demand en ebooks) bij vzw de Scriptomanen.

Leven

Lees verder op Wikipedia