Boek
Nederlands

De Pietenschool

Patrick Cornillie (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
+1
De Pietenschool
×
De Pietenschool De Pietenschool
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Friedl gaat naar de Pietenschool en moet heel wat leren voor ze de veer op haar pietenmuts heeft verdiend. Uitgerekend op de dag van de diploma-uitreiking is Sinterklaas verdwenen... Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
De Pietenschool / Patrick Cornillie ; met tek. van Jan De Kinder
Auteur
Patrick Cornillie 1961-
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
92 p. : ill.
ISBN
90-5838-274-5

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 9-jarige Friedl heeft er altijd van gedroomd om voor Sinterklaas te werken. Ze reageert dan ook meteen op een advertentie in de krant, waarin de Pietenschool leerlingen zoekt. Ze wordt aangenomen en begint in september aan haar opleiding in Spanje. Samen met andere leerling-pieten oefent ze het schoorsteenglijden, daklopen en andere pietentaken. Na 3 maanden is ze een volleerde speculaas-piet. Matig verhaal dat is geschreven in redelijk eenvoudige taal. Ondanks de brede marges, de ruime regelafstand en het grote lettertype oogt de bladspiegel vol omdat de zinnen niet op een nieuwe regel beginnen. Enkele paginagrote zwartwitillustraties passen bij de verhaalsfeer. Harde gekleurde kaft met een illustratie van de leerling-pieten op het dak. Of ca. 8-9 jarigen dit verhaal nog geloofwaardig vinden, is de vraag; eventueel bruikbaar om voor te lezen aan ca. 6-jarigen.

De Pietenschool

Dit grappige verhaal gaat over Friedl die via een krantenadvertentie in de Pietenschool terecht komt. Ze moet er alles leren wat Pieten moeten kunnen: klimmen, stil zijn, door schoorstenen glijden, pakjes inpakken, koekjes bakken, brieven ontvangen,… Na haar opleiding krijgt ze dan haar vaste taak en ze ontvangt haar Pietendiploma uit handen van de Sint. Maar de Sint is die dag verdwenen! Hoe moet dat nou? Gelukkig vinden ze hem terug en kan alles nog doorgaan zoals het hoort. Spijtig is wel dat er geen rekening werd gehouden met de data uit de media (wanneer komt de Sint al naar België/Nederland) en dat we het echte werk van de Pieten niet hebben kunnen beleven. Het verdwijnen van de Sint is eigenlijk een overbodig gegeven en zou beter vervangen zijn door het Pietenwerk hier bij ons. Of kinderen die twijfelen hun geloof behouden of verliezen bij het lezen van dit boek, hangt af van hun persoonlijke denkwerk. Wat niet wegneemt dat het een leuk verhaal is, met een grote inlevingsmog…Lees verder

Over Patrick Cornillie

Patrick Cornillie (Roeselare, 11 april 1961) is een Vlaamse dichter en schrijver, journalist en auteur van sportboeken en fietsgidsen. Hij woont en werkt in Lichtervelde.

Biografie

Cornillie was leraar in het buitengewoon secundair onderwijs, daarna redacteur bij de Krant van West-Vlaanderen. In 1995 schreef hij over zijn ervaringen in het buitengewoon onderwijs een jeugdroman met de titel Buitengewoon. In Lichtervelde staat aan de bibliotheek een bronzen beeld van een accordeonspeler, gegoten door Ron Deblaere met daaronder het gedicht 'De Liedjeszanger' van Cornillie.

Sedert 1998 is hij freelance-journalist en auteur en leverde bijdragen aan Cyclo Sprint, De nieuwe Fietser, Er op Uit Magazine, de Krant van West-Vlaanderen, Titanen, Etappe, The Low Countries (Ons Erfdeel) en Grinta. Van Cornillie verschenen (wieler)gedichten en verhalen in De Muur…Lees verder op Wikipedia